John Carter

John Carter

Foto: disney

Drie decennia lang lag het verhaal van 'John Carter' te rijpen in de kelders van Disney. In tegenstelling tot goede wijn werd de film er echter niet beter op, maar bleef er alleen een zuur smaakje over.

Een norse goudzoeker die om de een of andere reden terechtkomt op Mars, een 'galaxy far far away', en er zijn hart verliest aan de plaatselijke prinses. In de jaren tachtig hadden we die bizarre smaakcombinatie van Conan the Barbarian en Star Wars misschien nog naar binnen gekregen, omdat we toch al fan waren van beide eighties-classics. Maar nu, na zelf enkele jaren gerijpt te zijn, gaan we de vergelijking tussen John Carter en het originele werk aan en jammer genoeg voor Disney - dat grootse plannen had met de prent en al dacht aan een trilogie - komt het recente avonturenverhaal er steevast als verliezer uit.

De spierbundel: de ontblote bast van hoofdrolspeler Taylor Kitsch naast die van Arnold 'Conan' Schwarzenegger leggen, het is een onfaire strijd. Nieuw vs. origineel: 0-1.

De acteerprestaties: Ciaran Hinds en James Purefoy, die allebei nochtans schitterden in de topserie Rome, hebben duidelijk een off day. Ook Taylor Kitsch kan beter, dat bewees hij al in de serie Friday Night Lights. Geef ons dan maar Harrison Fords Han Solo. Ach, we leefden zelfs meer mee met de gelaatsuitdrukkingen van dat harige monster Chewbacca. 0-2.

De special effects: misschien wel het enige onderdeel waarin John Carter minstens de evenknie én zelfs de betere is van de films uit de jaren tachtig. Maar we zijn dertig jaar later en véél kieskeuriger geworden op dat gebied. En dan kunnen we alleen concluderen dat ook dat beter kan, John... Elk een puntje dan maar?

Humor: buiten enkele slapstickmomenten à la 'Wat is dat hier met de zwaartekracht op Mars?' en een soort kruising tussen een hond en Jabba the Hut, valt er niet veel te lachen tijdens het 126 minuten durende John Carter. De lompe bruut Arnold met het vreemde accent en de kornuiten van George Lucas brengen de eindstand op 1-4.

John Carter krijgt toch nog twee sterren van ons. Om ons nog één keer terug mee te nemen naar die fantastische wereld die we ons nog vaag herinneren uit onze jonge jaren. En voor de mooie ogen van hoofdrolspeelster Lynn Collins, een eigentijdse prinses Leia.

Bij de extra's een audiocommentaar en een documentaire 'Van verhaal naar film in 100 jaar'. (mtm)

film:

extra's:

gezien op dvd / ook verkrijgbaar op blu-ray / Disney

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees