The Crusader (Arn)

The Crusader (Arn)

Foto: dfw

Uit Scandinavië komen niet alleen donkere crimiseries, getuige daarvan de Zweedse miniserie 'The Crusader’ (op Prime uitgezonden onder de titel 'Arn') die de belevenissen volgt van een kruisvaarder en zijn geliefde.

Om hun belofte aan God in te lossen, sturen zijn ouders de jonge Arn naar een klooster. Daar leert hij van een ex-Tempelier boogschieten en met een zwaard vechten. Wanneer hij als volwassene terugkeert naar zijn dorp, wordt hij verliefd op Cecilia (rol van Sofia Helin, bekend van The Bridge), die echter al beloofd is aan een man uit een rivaliserende clan. Die clans wisselen voortdurend van koning.

Cecilia raakt zwanger en zij en Arn worden voor twintig jaar in de ban geslagen. Arn moet als Tempelier in het Heilige Land gaan vechten, Cecilia verdwijnt in een klooster en raakt er haar pasgeboren kind kwijt aan een hardvochtige abdis. Door de gedachte aan hun hereniging, proberen de twee geliefden hun persoonlijke strijd vol te houden.

Voor het grootste deel van The Crusader volgen we parallel de belevenissen van Arn en Cecilia, gevoed door hun verlangen naar elkaar. Dat maakt van deze miniserie niet alleen een verhaal vol gevechten – niet zo spectaculair en bloederig als we in andere films over de kruistochten hebben gezien – maar ook vol romantiek. Voor een verhaal dat zich afspeelt in de twaalfde eeuw, zien de decors en de kostuums er ietwat ongeloofwaardig proper uit, maar dat neemt niet weg dat deze minireeks, gebaseerd op een trilogie van de Zweedse schrijver Jan Guillou, zeer mooi gemaakt is. De filmversie in twee delen (2007 en 2008) was met zijn 30 miljoen euro dan ook de duurste Zweedse productie tot nu toe.

The Crusader is niet de meest intrigerende Scandinavische televisie, maar met maar zes afleveringen is deze serie net spannend en meeslepend genoeg om ons enkele uren in de ban te houden.

Als extra’s bevat deze mooie metalen box de langspeelfilm en twee documentaires over de kruistochten (ingesproken door James Woods) en de Tempeliers. (sdv)

tv-serie:

extra's:

gezien op dvd, ook verkrijgbaar op blu-ray / Dutch Filmworks

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees