Bert Kruismans: La Flandre pour les nuls

Bert Kruismans: La Flandre pour les nuls

Foto: pias

'Bart De Wever est là dérrière vous, madame.’ Bert Kruismans is net vendelzwaaiend het podium opgekomen achter een fanfare die 'De Vlaamse Leeuw' speelt en probeert een vrouw op een van de eerste rijen de schrik van haar leven te bezorgen.

Even lijkt er onweer in de lucht te hangen. Waarop Kruismans er meteen aan toevoegt dat het maar ‘une blague’ is. Een grapje. ‘Je viens en paix… pour faire un peu de promo pour la Flandre.’ 

De musketiersnor, die ooit nog de slimste mens ter wereld was, is naar Franstalig België getrokken met een missie: voor eens en altijd uitleggen aan Brusselaars en Walen wat dat nu juist is, zo’n Vlaming. En wat ons zo verschillend maakt… of net niet. 'Jullie denken dat alle Vlaamse politici als Bart De Wever zijn, wij denken dat alle Waalse politici als Michel Daerden zijn’, en meer van dat. Het levert hem in de zaal alvast enkele lachsalvo’s en applaus op.

Het thema is elk geval actueel en Kruismans vindt geregeld een interessante manier om ernaar te kijken. Maar – en het is een grote maar - dat neemt niet weg dat hij daarbij meer dan eens vervalt in clichés en flauwiteiten. En een flauwe grap wordt ook niet grappig als je ze in het Frans vertelt, helaas.

Kruismans laat zich bijstaan door een rist bekende Franstalige komieken, waar wij aan deze grens van de taalgrens dus nog nooit van gehoord hebben. Die gastbijdragen schommelen tussen tenenkrullend en erg leuk (die schilderijen!) maar wat ze in de show zitten te doen, is niet altijd duidelijk. Waarom, in godsnaam, komt de lollige illusionist Gili een wiskundig trucje uitvoeren??

Enkelen van hen gaan ook in dialoog met Bert en daar kunnen we kort over zijn: niet zo leuk. Of wat dacht u van de grap: ‘Tu aimes l’art?’ ‘Oui oui, j’aime bien lard!’ Dat is geen blague, dat is gewoon flauw.

Wat Kruismans probeert te doen in La Flandre pour les nuls - meer begrip kweken tussen de verschillende Belgische ‘stammen’ – is op zijn minst lovenswaardig en de show bevat ook genoeg grappen, ideeën en satire om je op zijn minst 30 minuten aan het lachen te brengen. Jammer genoeg duurt hij twee uur. Ik weet niet of u zoveel ballast aankunt. (whm)

show:

In de extra's komen de artiesten komen allemaal nog eens kort aan het woord tijdens een kleine blik achter de schermen. Niets dat u gezien moet hebben.

extra's:

dvd / Pias Comedy

 

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees