The Woman in Black

The Woman in Black

Foto: dfw

Daniel Radcliffe in de hoofdrol? En niet als Harry Potter? De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we onze twijfels hadden toen we de gothic horrorprent 'The Woman in Black' in onze dvd-speler staken.

Was de nog altijd maar 23-jarige acteur wel klaar om zijn toverstok, zijn brilletje en zijn bliksemschicht-litteken voorgoed af te werpen? Het antwoord is duidelijk. De film was nog geen vijf minuten bezig of we waren al vergeten dat de jongeman ooit een tovenaarsleerling geweest was. En zo'n icoon van je afschudden is toch niet zo makkelijk. Vraag maar aan pakweg James Gandolfini of Kiefer Sutherland.

Radcliffe wordt wel geholpen door het prachtige decor van het negentiende-eeuwse Engeland én het ijzersterke verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek van Susan Hill uit 1983. Als jonge notaris, die zijn vrouw verloor bij de geboorte van hun zoontje, moet Arthur Kipps (Radcliffe) naar een afgelegen dorpje om wat papierwerk van een pas gestorven klant in orde te brengen.

In de uren en dagen die hij daarvoor moet doorbrengen in het - akelige - huis van de vrouw, komt hij steeds meer te weten over het tragische lot dat de vrouw tijdens haar leven beschoren was. Als 'woman in black' wil ze nu wraak nemen op de inwoners van haar dorp door de kinderen op gruwelijke wijze om het leven te brengen. Kipps, die het leven van zijn eigen zoon wil beschermen, zoekt de manier om daar een einde aan te maken.

Je hebt horrorfilms die het moeten hebben van de 'gore', van een hoop computergefabriceerde monsters of van de oeverloze liters bloed die worden vergoten. Niets van dat alles in The Woman in Black, maar toch is de film van regisseur James Watkins (Eden Lake) angstaanjagender dan veel van die andere horrorprenten ooit kunnen zijn.

Op geen enkel moment zit je comfortabel in je zetel, want dát huis, weet je wel. Op geen enkel moment voel je je veilig, want de 'woman in black' kan zomaar ineens opduiken. Vond u Lord Voldemort akelig? Dan heeft u de vrouw in 't zwart nog niet aan het werk gezien. Een must see voor elke fan van het genre. (mtm)

film:

extra's (making of en audiocommentaar van Radcliffe):

gezien op dvd / ook verkrijgbaar op blu-ray / Dutch Filmworks

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees