Hell on Wheels (seizoen 1)

Hell on Wheels (seizoen 1)

Foto: e1

Wraak als leidraad, geld als motief, whiskey als smeermiddel en een heleboel meisjes van plezier om het af te werken. De serie 'Hell on Wheels' bevat alles wat een goede western nodig heeft, maar is tegelijk ook veel meer dan een overdosis testosteron, wat buskruitgeweld en over en weer gespuug in de saloon.

Cullen Bohannon (rol van Anson Mount) verloor zijn vrouw tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en zint op wraak. Eén voor één spoort hij de verantwoordelijken voor de dood van zijn vrouw op om ze dan een kogel door het hoofd te jagen. Door die queeste belandt hij bij het grote spoorwegproject dat als doel heeft het westen van Amerika met het oosten te verbinden.

Gelukkig is deze tv-reeks van de broers Tony en Joe Gayton niet wéér zo'n verheerlijking van het leven in het Wilde Westen waarin de 'good guy' met zijn pistool - én zijn eergevoel - wat orde gaat scheppen in een dorpje waar anarchie heerst.

Het hoofdpersonage is verre van de geïdealiseerde revolverheld, maar een gebroken man die worstelt met zichzelf. Pikt hij zijn leven weer op of blijft hij kiezen voor haat en wraak? Beschouwt hij als zuiderling – en voormalig slavenhouder – zijn zwarte medewerkers als gelijken? En wat met God, kan die soelaas bieden? Als kijker denk je automatisch mee over heikele thema's als racisme en religie. Thema's die 150 jaar na de Amerikaanse Burgeroorlog nog altijd brandend actueel zijn.

Dat duistere kantje maakt van Hell on Wheels een topper die zich gerust mag meten met Deadwood, tot nu toe toch dé referentie voor een goeie westernreeks. Dat beseffen ze gelukkig bij AMC ook, want het productiehuis heeft al verzekerd dat er een tweede seizoen komt. (mtm)

tv-serie:

extra's:

gezien op blu-ray, ook op dvd / AMC-Entertainment One

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees