Zonnepanelen geven warmte aan gemeentelijke bibliotheek

Zonnepanelen geven warmte aan gemeentelijke bibliotheek

Van links naar rechts : milieuambtenaar Johan Asselberghs, schepen van leefmilieu Hugo Asselman en duurzaamheidsambtenaar Stijn Rauwet. Foto: Tijl Geyssens

Liedekerke - Na de sporthal aan de Heuvelkouter heeft de gemeente Liedekerke ook geopteerd om de bibliotheek te voorzien van zonnepanelen. In totaal werden 48 zonnepanelen op dit gebouw geplaatst, wat neerkomt op een jaarlijkse productie van ongeveer 11.000 KwH, of iets minder dan de helft van de consumptie. Bovendien diende de gemeente hiervoor geen investeringen te doen. De winst voor de gemeente bestaat er enerzijds in dat het dakoppervlak verhuurd wordt. Anderzijds koopt de gemeente de opgewekte energie aan de helft van de marktprijs.

De gemeente Liedekerke sloot in 2011 een raamovereenkomst af met TMVW voor het plaatsen van zonnepanelen op de gemeentelijke gebouwen. Liedekerke wil zo een voorbeeldfunctie voor de maatschappij vervullen.

Met deze initiatieven wil Liedekerke tegemoet komen aan het Kyoto protocol dat de gemeente onderschreef. Dit protocol heeft als doelstelling de uitstoot van broeikasgassen met 8% te verminderen.

Naast enkele kleinschalige maatregelen die reeds werden genomen zoals het afstellen van branders, het uitvoeren van energieaudits in de gemeentelijke gebouwen en de controle van de stookplaatsen,... werden ook enkele grotere projecten uitgevoerd. Het glas in het sociaal huis, het ontmoetingscentrum en het administratief centrum werden vervangen door superisolerende beglazing wat leidde tot een besparing van het aargdasverbruik van ongeveer 15%. Ondanks de investering , gaat de gemeente ervan uit dat de kostprijs van deze projecten na 7 jaar terug verdiend zal worden.
 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio