Reinaart de Vos herleeft dankzij toneelvereniging De Motoen

Reinaart de Vos herleeft dankzij toneelvereniging De Motoen

Foto: De Motoen

Liedekerke - Wie De Motoen zegt in Liedekerke, ruikt toneel, proeft passie en gedrevenheid, strevend naar perfectie en optimale ontspanning voor zijn publiek. Vanaf maart speelt toneelvereniging De Motoen het verhaal van 'Reinaart de vos', een van de meest geliefde klassiekers, bewerkt door Philippe Hemelsoet naar 'van den vos reynaerde' en in een regie van Philippe Hemelsoet.

Het stuk 'Reinaart de Vos, is eigenlijk van alle tijden, van alle streken. Het dateert als episch dierdicht uit de Nederlandse Middeleeuwen, maar toch is het ook nog steeds te koppelen aan de huidige maatschappij en samenleving.

De vos wordt voor het gerecht gedaagd. Er zijn vele ernstige aanklachten aan zijn adres maar hij probeert er zich met schurkenstreken aan te onttrekken. Als hij tenslotte toch voor het hof verschijnt, weeft hij een web van listen waarin de andere dieren verstrikt raken. Met onthullingen over verraad en trouweloosheid zaait hij onrust alom, maar slaagt erin te ontkomen.Na zijn vertrek beseffen de inhalige machthebbers dat ze gefaald hebben. De maatschappij valt ten prooi aan ontreddering… Er moeten oplossingen gezocht worden. Besprekingen op hoog niveau eisen pijnlijke offers, maar de rust keert weer. Is dit laatste niet herkenbaar aan de huidige samenleving? 

Deze satire op de middeleeuwse samenleving, waarin de schrijver de verschillende standen van toen - zijnde de geestelijkheid, de adel en de boeren - op de korrel neemt , heeft nog niets aan actualiteit ingeboet. De wedervaringen van de vos duiken nog altijd in het literaire én in het dagelijkse wereldbeeld op.

Met een levendige, kernachtige taal, subtiele humor en de ongezouten kritiek op de maatschappij wil De Motoen de toneelliefhebber om de wereld laten lachen, ze verfoeien of ze te nemen zoals ze is en er misschien het beste van maken.

'Het wordt een fijne, met muziek omkaderde theatervoorstelling gebracht door een twintigtal acteurs, figuranten en muzikanten. Echt niet te missen', aldus een fiere voorzitter Louise Van den Brande.

De première is voorzien op vrijdag 15 maart 2013  om 20uur en gaat door in Gemeenschapscentrum Warande. Daarnaast speelt De Motoen speelt ook nog avondvoorstellingen op 16, 20, 22, 23 maart en is er een namiddagvoorstelling op zondag 17 maart 2013 om 15 uur. Voor meer informatie en reservatie kan men terecht op de website www.demotoen.be, of via info@demotoen.be, of telefonisch op het nummer 053/68.18.51. Kaarten zijn ook te verkrijgen in het Vrijetijdshuis en/of bij alle leden van Toneel De Motoen en Jomo. Men betaalt €8,00 voor een ticket in voorverkoop en €10,00 aan de kassa.  

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio