Computercrash in stembureau stuurt telling in het honderd

Mol - De telling van de stemmen in Mol duurde langer dan normaal. Boosdoener was een computercrash in een stembureau. Meer dan 500 stemmen moesten manueel worden verwerkt.

Het stemmen in Mol ging heel moeizaam van start. Zo kon er in Ginderbuiten pas een uur later worden gestemd, omwille van een stroompanne. Ook in andere stembureaus vielen her en der stemcomputers uit.

De wet van Murphy sloeg het hardst toe op stembureau 9 in Ezaart. Daar crashte om 13 uur 's middags de computer van het stembureau. 'Het scherm werd opeens zwart en de computer werkte niet meer. Door de crash werden ook twee USB-sticks beschadigd. Bovendien werkte ook het reservesysteem niet', vertelt Brigitte Viskens, diensthoofd Burgerzaken in Mol.

Gevolg was dat alle stemmen van het negende stembureau opnieuw moesten worden bewerkt. In totaal betrof het tussen de 530 en 540 stemmen. 'Onder toezicht werden de zegels van de urne met de afgedrukte stemtickets gebroken. Alle tickets moesten opnieuw worden ingescand. Daarnaast moesten we alle stemresultaten ook nog zelf met de computer ingeven. Dat heeft toch enige tijd in beslag genomen, maar alles is voor 100% correct verlopen', zegt Viskens.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio