Vakantie

PUBLIREPORTAGE

Knokke-Heist krijgt straks ook een “Lakeside Paradise”

Knokke-Heist krijgt straks ook een “Lakeside Paradise”

Foto: O'Neill

De onderhandelingen tussen het AGSO Knokke-Heist en Frank Vanleenhove, voorzitter van Surfers Paradise lijken tot een positief resultaat te leiden waardoor een Frank Vanleenhove op het punt staat een 30 jarige concessieovereenkomst te tekenen om de uitbating te verkrijgen van Put De Cloedt met aanpalende accommodatie.

O'Neill

De nieuwe vereniging zal functioneren onder de naam “ Lakeside Paradise”

Na jarenlange voorbereidingen en het uitwerken van het project “Duinenwater” omgeving Knokke-station en de 6 bochten naar Heist maakte het gemeentebestuur eveneens werk om naast het toekomstige nieuwe zwembad ook Put De Cloedt, de aanpalende waterplas van 11 ha groot, een nieuwe bestemming te geven. Er werd ook geopteerd om een terrein van 2500m2 te voorzien en om op de Put open te stellen teneinde diverse watersporten uit te baten.

In februari 2011 werd de openbare aanbesteding publiek gemaakt en tegen 13 mei dienden alle kandidaten een dossier in te dienen dat moest beantwoorden aan alle opgegeven criteria.

Het AGSO mocht daarop 4 dossiers ontvangen, die elk volgens een puntensysteem nauwkeurig geëvalueerd werden.

Het dossier van Surfers Paradise kwam als overwinnaar uit de bus waardoor de vereniging de eerste kans kreeg om met het AGSO aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Die zitten nu in een finale fase dat eerstdaags moet leiden tot ondertekening, en de start van een nieuw project!

Website: lakesideparadise.be
Facebook Fanpage

O'Neill


Surfers Paradise voorstelling

Surfers Paradise voorstellen hoeft eigenlijk niet meer. De vereniging bestaat dit jaar 25 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot een sportieve en toeristische trekpleister die wereldwijd zijn gelijke niet kent. Erfgoed binnen de gemeente zelf, bekend in gans België, en tot ver over de grenzen, bouwde Surfers Paradise initieel gestart vanuit een simpele strandkabine een klein stukje strand om tot een echt watersportparadijs waar iedereen, ongeacht taal, leeftijd en stand, aan zijn trekken komt. De vereniging is als lokale sportclub lid van de Vlaamse Yachting federatie (“topspot” statuut met erkende jeugdwerking) heeft niet minder dan 11 watersporten plus een zestal strandsporten op zijn programma en is het ganse jaar door actief (ook ‘s winters met een voetbal- en volleyteam en 2 fietsteams).

Op het palmares staan talrijke succesvolle organisaties, diverse sportevenementen waarvan enkele op wereldniveau, kleine en grootschalige activiteiten, schoolsportdagen, bedrijfsincentives, seminaries…

700 Leden, 2500 scholieren via schoolsportdagen, 800 jongeren via surfcamps, 200 jongeren via speelpleinwerking en een 5000 tal particuliere wind- & waveschool gebruikers voelen zich jaarlijks tijdens één van hun strandbezoeken wis en waarachtig even echt op vakantie !

 

Surfers Paradise verlenging

Om aan al deze verwachtingen te kunnen voldoen is Surfers Paradise al jaren op zoek naar een aanvullende waterplas in de nabijheid. Er werd hiervoor reeds meerdere malen (sedert ongeveer 10 jaar) polshoogte genomen bij de bevoegde diensten.

Wij zijn dan ook zeer verheugd te vernemen dat de mogelijkheid zich aanbiedt om Put De Cloedt te gebruiken voor diverse watersportdoeleinden.

Reeds in 1975 gebruikten wij het Zegemeer om te windsurfen, vanaf 1980 ook de Laguna Beach, maar wegens omstandigheden was er de laatste 10-15 jaar op beide plassen geen activiteit meer. Bovendien is het duidelijk dat Put De Cloedt, met 11 ha als grootste van de 3, de meeste mogelijkheden biedt.

O'Neill

Put De Cloedt: Unieke watersportmogelijkheid

Put De Cloedt blijkt na studie dé unieke plaats te zijn voor het plaatsen van een waterski-kabelbaan. De laatste mogelijkheid om deze prachtige sport te beoefenen in Knokke-Heist dateert van eind de jaren ’60 op het Zegemeer.

Nu nog kent deze sport wereldwijd miljoenen beoefenaars, en zijn er her en der, ook in ons land, waterskilocaties waar motorboten de kandidaten over het water trekken. Sedert de jaren 80 wanneer de “boarding” koorts wereldwijd toesloeg heeft ook een modernere vorm zijn intrede gedaan : het “wakeboarden”.

Put De Cloedt heeft echter geen motorboot nodig, want hier kan gebruik worden gemaakt van een waterski-kabelbaan !

Van alle sporten die het meest geannuleerd moeten worden op Surfers Paradise staat waterskiën en wakeboarden aan de top. De dagen per jaar dat men deze sporten op een nodige spiegelgladde Noordzee kan beoefenen zijn met twee handen te tellen. Op die dagen is het aanschuiven geblazen om achter onze motorboot een ritje te maken.

Ons plan is van de Put als het ware “in twee te splitsen” met aan de zuidwestkant een waterski-kabelbaan en ten noordoosten het watervlak te gebruiken voor zachte waterrecreatie, zoals windsurfen, kleinzeilerij en kajakken, roeibootjes en pedalo’s…

Te midden daarvan, als epicentrum, staat ons uniek ‘Lakeside’-clubhouse dat sfeer en gezelligheid uitademt en een toekomstig toeristische en sportieve trekpleister van Knokke-Heist, omgeving, België en jawel, Europa moet worden !

O'Neill

 

De Waterski-Kabelbaan

Waterskiën aan de kabel is een snelgroeiende sport / recreatieve beoefening die zowel jong als oud aanspreekt. Hierbij wordt dus gebruik gemaakt van een sleeplift i.p.v. een boot. Je wordt voortgetrokken over het water met een snelheid van 30 km/uur.

De kabel wordt aangedreven door een geluidsarme elektromotor.

In dit concept maakt de waterskiër een ‘droge’ start vanaf het startplatform, dat haaks op de omloopkabel staat. Eenmaal op het water kan de skiër meerde rondes maken, met een lengte van 700-900 meter, afhankelijk van de kabelbaan.

Wanneer je in het water valt zwem je naar de oever, wandelt terug en start opnieuw.

Waterskiën is voor alle leeftijden eenvoudig te leren. Binnen een half uur heb je de grondbeginselen onder de knie. Wakeboarden is vergelijkbaar met snowboarden en geeft meer dynamiek op het water. Geoefende wakeboarders zijn in staat om metershoge sprongen te maken, gecombineerd met waanzinnige tricks. Op het water liggen verankerde “obstacles” om over te springen of op te sliden.

De capaciteit van ruim 30 deelnemers per uur zorgt ervoor dat de prijzen relatief laag zijn (zeker in vergelijking met waterskiën achter een boot).

Het systeem voldoet uiteraard aan alle veiligheidseisen, daarbij geven opgeleide instructeurs aanwijzingen aan de deelnemers.

Een waterski-kabelbaan is niet belastend voor de omgeving en ecologisch verantwoord.

Het wordt aangedreven door een frequentiegestuurde elektromotor van 45 kW welke gem. 25 kW/uur verbruikt.

Uit metingen door ALTA Cableski BV blijkt dat de kabelbaan in bedrijf een geluidssterkte heeft van minder dan 50 decibel op een afstand van 30 meter, dus praktisch geruisloos.

Extra voordeel: De waterski-kabelbaan betekent bovendien een aanvulling voor de kitesurfing school van Surfers Paradise daar leerling-kitesurfers via de kabelskibaan makkelijk eerst kunnen leren op hun plank staan zonder daarbij een vlieger boven het hoofd te hebben. Doordat de aspirant kitesurfers dan dus reeds geleerd hebben hun board onder controle te houden wordt het aan de kust nog veiliger wanneer ze nadien op zee van wal steken.

O'Neill

Overig aanbod zachte watersportrecreatie Put De Cloedt:

 • Windsurfen

  Nadat de eerste windsurfers in België in 1975 op het Zegemeer aan hotel “La Réserve” verschenen maakte de windsurfsport vooral furore in de jaren ’80 en werd het een superpopulaire watersport. Sedert de jaren 90 echter ging het ten onder aan zijn eigen imago (zeer acrobatisch, alleen op zee, duur…) en zit de sport momenteel reeds enkele jaren in een diep dal. Surfers Paradise echter hield windsurfen levend door een eigen verhuur- en testcenter in stand te houden en vooral door te investeren in kindertuigen en -boards waardoor ’s zomers honderden kinderen vooralsnog op de plank stonden. Put De Cloedt leent zich perfect voor volwassen en jeugdige beginners om bij alle weersomstandigheden de eerste knepen aan te leren. Windsurfen kruipt momenteel uit een dal en mits de juiste aanpak en doorstroming zal Lakeside Paradise een nieuwe boost betekenen. Beginners zullen aan de slag kunnen op de plas en erna vorderingen maken op Surfers Paradise !

 

 • Stand Up Peddelboarden

  Surfers Paradise haalde de eerste Stand Up Peddelboards naar België in 2004 en sindsdien maakte de sport hier een eerder trage evolutie door, in tegenstelling tot de rest van de wereld, waar er momenteel meer stand up peddelboards verkocht worden dan echte surfboards zelf.

  Het Stand Up Peddelboarden of kortweg "Suppen" biedt 2 mogelijkheden: ofwel kan je met de plank golven afrijden waarbij je, in tegenstelling met het gewone golfsurfen niet al liggend met de armen peddelt maar als rechtstaand met je peddel. Ofwel kan je gewoon langere afstanden peddelen, waar plat water dan uitstekende condities biedt.

  Put De Cloedt biedt perfect plat water en perfecte SUP condities. Iedereen zal er kunnen genieten van een gezonde work out en een dagelijks relaxte peddel. Ideaal om eerst het evenwicht te vinden op de plas, om nadien te experimenteren op zee ter hoogte van Surfers Paradise.

  Het voordeel van deze relatief nieuwe watersport is dat het een zeer complete sport is waar iedereen kan van genieten.

  Neem daar nog eens bij dat het geheel zeer sereen gebeurt, zonder motor of vervuiling in alle stilte, en je beseft dat een ritje peddelen ideaal is voor alle mensen die graag watersporten, weer of geen weer, wind of geen wind.

 

 • Optimisten en kleinzeilerij

  De Put is relatief klein en goed afgeschermd van de wind. Daarom leent het zich niet echt voor gevorderde windsurfers en/of zeilers. Kinderen daarentegen zouden perfect kennis kunnen maken met de zeilsport door een bvb een “optimist” zeilboot te leren hanteren, waarna ze bij een zeilclub verder kunnen evalueren. Lakeside Paradise zal deze tak zeker aanbieden zodat het activiteitenpallet nog uitgebreider wordt.

  Via een doorschuifsysteem kan een grote groep kinderen dan kennismaken met verschillende watersporten op één dag.

 

 • Kayak/roeiboot/pedalo’s

  Vernoemde vaartuigen mogen zeker niet ontbreken op een plas als Put De Cloedt. Toegankelijk voor iedereen: individuen, families en senioren. Ze zijn makkelijk te hanteren en veilig, voor iedereen die net iets meer wil dan zicht op de Put alleen. Uiteraard ook in te schakelen voor groepen.

 

 • Scubadiven: Padi Duikschool

  Put De Cloedt is helder, en leent zich met een diepte tot 20 m uitstekend om ook onder water van de duiksport te kunnen genieten. Er is dus zeker ruimte voor het opstarten van een duikschool waar kandidaten hun eerste luchtbellen kunnen blazen onder water. Wij plannen de organisatie van een aantal duikcursussen waar de kandidaten hun Padi brevet kunnen halen, wat in later stadium kan leiden tot een erkende duikschool waar iedereen kan van genieten.

  

Lakeside Clubhouse

Het Lakeside Clubhouse, gelegen aan de oevers van de plas en met een groot terras dat uitzicht biedt op alle activiteiten, moet watersport in- en uitademen en één groot vakantiegevoel uitstralen.

Naast een shop waar men relevante zaken zal kunnen aankopen voorziet Lakeside Paradise zelf alle nodige materiaal dat zal kunnen gebruikt worden door alle bezoekers. Van wetsuits over zwemvesten, helmen tot uiteraard de boards, ski’s en surfplanken zelf.

Tussendoor kan men iets drinken of eten of kunnen begeleidende personen en losse bezoekers genieten van het aangeboden spektakel. Het clubhouse zal ook mogelijkheden bieden aan bedrijven, groepen, verenigingen, scholen… om een volledige dag en/of avond te spenderen. Een ontbijt, lunch of een avondmaal aan de oevers mogen niet ontbreken.

Vanwege het ontbreken van een jeugdherberg in Knokke-Heist en de stijgende vraag van jongerengroepen die hun sportactiviteiten willen combineren met één of meerdere overnachting(en) nemen we ook een jeugdherberg/hostel in onze planning op. Deze 80 slaapplaatsen zullen ten dienste staan van zeeklassen, jeugdverenigingen, individuele bezoekers en zullen een prachtige internaat oplossing bieden voor al onze sportkampen. Jongeren gaan immers van heinde en ver komen om een sportkamp te volgen op de plas.
 

“All weather/all year” fasciliteiten

Lakeside Paradise zal het ganse jaar open zijn. De hedendaagse technologie laat fervente watersporters tegenwoordig geen kou meer lijden en zolang de plas niet bevroren ligt kan de kabelbaan gebruikt worden. Weer of geen weer, het water biedt altijd spiegelgladde mogelijkheden aan.
 

Bereikbaarheid

Lakeside Paradise is door zijn unieke ligging voor iedereen makkelijk bereikbaar: vlak aan de ingang van Knokke-Heist via de N49, en gelegen op zo’n 500 m van tram en trein eindhalte. Bovendien rijden er bussen tot vlak voor en is er een privé parking voor alle zwembad, jeugdhuis en Lakeside bezoekers met extra busparking. Ook helihaven Knokke-Heist bevindt zich op 1km ! Rond de plas wordt een fietspad voorzien zodat ook alle fietsers via eerst via fietspad Knokkestraat veilig op bestemming raken.

Om de interactie met Surfers Paradise te verstevigen zijn er bovendien de lijnbussen met haltes aan beide bestemmingen en is er een samenwerking mat D’Ieteren sport voorzien om elektrische fietsen ter beschikking te stellen aan beide locaties.

 

Nieuwe Toeristische as

Met nieuwe en bestaande hotelfaciliteiten, de golf, gesprekken over aanpalende bowling, het nieuwe zwembad dat straks opent, het Cultureel centrum, Hotel La Réserve met aanpalend het Casino en Albertstrand, ontstaat er als het ware een nieuwe toeristische as te Knokke-Heist waar iedereen zijn gading zal vinden op nauwelijks een kilometer afstand. Hiermede neemt de badstad een optie op de toekomst en wil Lakeside Paradise hierin een belangrijke rol spelen.
  

Tijdsplanning

De kabelbaan met bijhorende watersportactiviteiten zouden opstarten in de loop van de maand mei, juni 2012 en er zou gebruik gemaakt worden van tijdelijke accommodatie bestaande uit voorlopig clubhouse, berging, kleedruimtes, toiletten en douches.

in september 2012 word gestart met de bouw van het clubhouse om in gebruik genomen te worden april 2013. De gemeentelijke concessie loopt over een periode van 30 jaar.
 

“Mission Statement”

Naast het oprichten van een bloeiende nieuwe watersportvereniging met bijhorende accommodatie en actief meewerkende en sportende leden, willen we een nieuw dynamisch en kwalitatief hoogstaand watersportcentrum creëren dat toegankelijk wordt voor de individuele sporter, families (kindvriendelijke werking !), verenigingen, scholen, bedrijven..

Lakeside Paradise moet een nieuw en uniek trekpleister worden dat nieuwe impulsen geeft op toeristisch – recreatief - sportief vlak, toegankelijk voor iedereen en bezoekers zal brengen van uit gans België en van ver over de grenzen.

Naast het opleiden van jongeren en het doorgeven van onze passie voor watersporten, het geven van watersportcursussen en watersportkampen voorzien we ook de organisatie van schoolsportdagen, zeeklassen, bedrijfssportdagen, seminaries en allerhande relevante evenementen…

Op die manier willen we inspelen om het aanbod naar jonge en zich jong voelende mensen te versterken en willen we ons via de laagdrempeligheid dat ons project inhoudt richten naar zowel inwoners als dagjesmensen en verblijfstoeristen.

 

Oproep !!

Het staat voor ons als een paal boven water dat dit een prachtig project is en dat de gemeente Knokke-Heist ons een unieke kans geeft om dit te verwezenlijken…op die manier kunnen wij onze passie voor watersporten en het verder werken met de jeugd nog uitbreiden en hopen wij beloond te worden met duizenden lachende gezichten die over het water glijden !

Aan de andere kant is er de enorme investering terwijl na 30 jaar alles eigendom wordt van de gemeente. Daarom staan wij open voor alle ideeën, hulp onder welke vorm ook, suggesties en vragen wij aan iedereen die een steentje onder welke vorm dan ook zou kunnen bijdragen aan dit project om ons een seintje te geven. Dit kan heel ruim gaan als je ziet wat er allemaal bij komt kijken van uitrusting, accommodatie etc. zo willen we bvb voor de allerkleinsten enkele speeltuigen plaatsen, of onze accommodatie ook openstellen voor mindervaliden en kansarme jongeren, wat extra inspanningen vergt. Om die reden starten we ook als vereniging, waar iedereen zich lid kan maken en dan een aantal voordelen geniet.

 

Bovendien hebben wij een systeem uitgewerkt:

 • “ Lakeside Paradise Sportbligaties”

  Waar iedereen, zowel individuen, scholen, bedrijven, families, sympathisanten kunnen aan meedoen en daardoor niet alleen stichtend lid worden maar ook vermeld worden op een groot bord aan de ingang van Lakeside Paradise !

  Het betreft de aankoop in schijven van 1000 euro waarvoor de aankoper per schijf van 1000 € (factuur geen probleem) 50 stuks “sportbligaties” ontvangt ter waarde van 20 € elk. Elke sportbligatie – bon (vgl sportchecque- waardebon) kan dan gedurende een periode van 5 jaar gebruikt worden om bij ons te komen sporten. Dus elke aankoper kan de bons zelf gebruiken, voor de familie, als relatiegeschenk geven aan vrienden of binnen je bedrijf. Op die manier krijg je dus niet alleen je geld terug, maar kan je ook komen sporten en er andere mensen mee plezier doen, in te brengen in bedrijfskosten kosten als je de mogelijkheden hebt, en krijgen wij een extra financiële boost om ons project op te starten, want het is een hele klus om aan een bank uit te leggen wat juist een kabelbaan is, en dat er heel wat mensen zullen genieten van het watersporten op Put De Cloedt tijdens een 30 jaar durende concessie…

  Om hieraan deel te nemen en voor alle informatie en hulp mail naar:
  info@lakesideparadise.be

  wij wensen nu al iedereen te bedanken voor de hulp en hopen er samen iets fantastisch van te maken !

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees