Vakantie

Skateboarden: Belgen aan de wereldtop

Skateboarden: Belgen aan de wereldtop

Foto: O'Neill

O’Neill bestaat 60 jaar en het Philips O’Neill Surf Skate Snow & Wake Fest powered by Swatch viert zijn tiende editie. Dubbel feest dus en O’Neill haalt alles uit de kast op zat. 28 & zon. 29 juli 2012.

O'Neill

In volle zomer skaten op de dijk in Blakenberge (wedstrijden sponsored & non sponsored riders) , op echte sneeuw de wildste ski- en snowboardtricks uitvoeren, eindeloos wakeboarden in een kanaal op het strand en ’s avonds in die pool een feestje bouwen, het kan allemaal en nog veel meer. Niet alleen de beste boardende Belgen bekampen elkaar in alle disciplines tijdens dit groots spektakel maar iedereen kan voor een prikje van alle boardsporten proeven.

60 jaar na de eerste O’Neill wetsuit reist een expo de wereld rond met de geschiedenis van het surfpak en de interpretaties van het icoon Jack O’Neill door zes internationale kunstenaars. De O’Neill 60 Years of Innovation Art Tour houdt tijdens het Fest halt in de Blankenbergse pier. Belgische creatievelingen (Kapow! Young Creative Belgian artists) breiden er de tentoonstelling live uit.

Het Surf Skate Snow & Wake Fest is hét grootste evenement op de dijk pal in het topseizoen aan de Belgische kust.

 
- Skateboarden: Belgen aan de wereldtop -

Maarten Roose baat al jaren het bekendste Belgische indoor skatepark Zumiez uit. Tegenwoordig heeft elk degelijk skate-evenement in België toestellen van Maartens Rampaffairz staan. “In Blankenberge bouwen we twee volle dagen met vier man, het zal in orde zijn!” belooft hij. Red Bull zorgt voor een extra toestel zodat alle toppers zich kunnen uitleven. Om de skaters optimaal te laten bollen wordt er een houten vloer van bijna 400 vierkante meter aangelegd. Skater Hans Borg bevestigt dat het evenement ieder jaar beter wordt. “Je skate nergens voor meer volk en die houten vloer rijdt niet alleen smooth maar is ook beter om te vallen, je glijdt verder”, lacht hij.

Op zaterdag strijden de niet-gesponsorden en op zondag komen de jongens met sponsors aan de beurt. Alle beste Belgen worden dan verwacht en dat betekent meteen ook wereldtoppers in deze discipline. Ons land draait volop mee in de hoogste skateboardregionen en we hebben een drietal echte pro’s. “Youness Amrani zit onder contract in Amerika”, vertelt Maarten, “de winnaar van vorig jaar Phil Zwijsen is thuis in Barcelona en Axel Cruysberghs gaat voorlopig nog naar school maar kan na zijn middelbaar ook aan zijn profcarrière beginnen. Axel weet zelfs wedstrijden op wereldniveau te winnen.” Het is nog afwachten op Phil tijd vindt in zijn tourschema om zijn titel te komen verdedigen maar Axel is zeker van de partij. De toppers strijden voor 2400 euro prijzengeld. Er is cash voor de podiumplaatsen maar er zijn ook bonussen voor de beste tricks.

Toen enkele surfers in California het dagenlange gebrek aan golven beu waren, monteerden ze rolschaatswieltjes onder hun surfplanken en zo was skateboarden geboren. De laatste jaren verschijnen meer en meer lange skateboards in het straatbeeld die je echt laten surfen op beton. De planken van Carver hebben zelfs een voorste as die in twee richtingen beweegt en zo het surfgevoel perfect nabootst. Carver skaten en longboarden maken ook deel uit van de initiaties.

Meer info: http://www.oneill.com/ssswfest/  & https://www.facebook.com/oneillsurfskatesnowwakefest

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees