Na vijf jaar wachten konden de inwoners van Vleteren en omstreken opnieuw genieten van de Molenstoet. "Dit was de beste Molenstoet die ik al meemaakte", zegt medewerker Geert Fieu. "We hadden meer dan 10.000 toeschouwers, een stijging van minstens 2.000 mensen in vergelijking met de vorige editie . De stoet bestond uit 650 medewerkers, 56 zware boerenpaarden, 32 rijpaarden en 50 schapen. Er liepen ook enkele ezels, geiten, koeien, kippen en honden mee. Het stormweer van zondagochtend had bijna roet in het eten gegooid. Er lagen omgewaaide bomen en takken op en bij het parcours. Ook onze loods die we gratis mochten gebruiken van Bart's Potato Company, was volledig ondergelopen met water. Gelukkig konden we alles op tijd opruimen."

Laatste boer met boerenpaarden

De Molenstoet is de enige stoet in West-Vlaanderen met zoveel boerenpaarden. Boer Marc Butaye (66) komt al sinds de eerste Molenstoet in 1973 met zijn paarden. "Ik ben de laatste boer uit de streek die het land bewerkt met boerenpaarden in plaats van tractoren. De korenstro waarmee de wagens versierd zijn, heb ik gemaaid met mijn boerenpaard en pikbinder. Ik ben geboren met een paard in mijn buik, mechaniek is niets voor mij. Zolang mijn gezondheid het toelaat blijf ik zo werken."

Leerrijk

Het gezin Hochart uit Zonnebeke kwam voor de eerste keer kijken naar de Molenstoet. "Er hangt een leuke sfeer en de stoet is leerrijk", zegt moeder Kristien (39). "De kinderen zien stap per stap hoe de mensen vroeger brood maakten uit graan." Vader Thierry (39) klom samen met zoon Stan (5) in de Meestersmolen. "De molen is heel mooi bewaard en biedt een prachtig zicht op de stoet", vertelt hij. Tijs Debevere (9) liep samen met kinderen, ouders en leraren van Vrije Basisschool Klavertje 3 mee in de stoet. "Ik ben verkleed als een vroegere boerenzoon en eet graag de zaadjes uit de stro."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio