"Zoveel mensen samen ter hoogte van de Grote Markt, Menenstraat en Menenpoort, dat heb ik in mijn carrière nog niet gezien", vertelt Georges Aeck, hoofdcommissaris van de lokale politiezone Arro Ieper. "Zo'n evenement kan je niet vergelijken met de Kattenstoet, waarbij het traject veel langer is. Voor Wapenstilstand stonden de mensen in veel straten rijendik."

Van over de hele wereld kwamen ze. De herdenkingstoeristen en deelnemers van de Poppy Parade, die groter was dan normaal. Jong en oud. Bekend en minder bekend. "Dit was voor Ieper duidelijk een van de drukste herdenkingsweekends uit de afgelopen herdenkingsperiode", zegt Jef Verschoore, schepen van Herdenking (CD&V). "Al op zaterdagavond stond de Menenstraat vol voor de Last Post. Voor de plechtigheid van zondagochtend stonden om 6 uur 300 mensen onder de Menenpoort. De concerten van The Great War Remembered met Ralph McTell, Wannes Cappelle, Piet Goddaer en Koninklijke Harmonie Ypriana in de kathedraal waren uitverkocht. Alles verliep goed. Dit weekend bevestigt opnieuw dat Ieper het internationaal centrum is van de herdenking."

Meer dan 2.300 mensen bezochten op zaterdag het In Flanders Fields Museum. "Dat is het jaarrecord", aldus Peter Slosse, diensthoofd toerisme. "Volgens mij waren er zondag zeker dubbel zoveel mensen in vergelijking met andere jaren, met uitzondering van 2014."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio