Cohousing Waasland krijgt bouwvergunning

Foto: Cohousing Waasland

Sint-Niklaas - Na jaren van hard werken is een van de belangrijkste mijlpalen bereikt voor Cohousing Waasland. De groep toekomstige bewoners van het eerste cohousingproject van het Waasland heeft de langverwachte bouwvergunning ontvangen.

Het verhaal van Cohousing Waasland begon in oktober 2011. De grootste opdracht bleek om mensen bij elkaar te vinden voor dit nieuwe woonconcept: daarin heeft iedere bewoner zijn eigen volledig uitgeruste wooneenheid, gebouwd rond een gemeenschappelijke tuin met een centraal paviljoen waar ook gedeelde faciliteiten (zoals een grote keuken en een werkatelier) in aanwezig zijn. Ook een fietsenberging, logeerkamers en een wassalon zijn deel van de gemeenschappelijke faciliteiten. Cohousing Waasland groeide organisch uit tot een diverse groep van een dertigtal volwassenen, van 20-plussers tot 70-plussers, alleenstaanden en koppels, met en zonder kinderen. Op dit moment is er maar één appartement nog niet ingevuld.

Samen met de architectenbureaus Blaf uit Lokeren en Denc-studio uit Gent werd de site ingevuld en kreeg iedereen de ruimte om zijn eigen woning of appartement volledig naar smaak te ontwerpen. Het resultaat loont de moeite: 22 passiefwoningen en -appartementen, uitgerust met de nieuwste technieken en volledig voorzien van hernieuwbare energie.

De groep nam vorig jaar een optie op ‘veld 15’ in de groene, autoluwe uitbreiding van de Clementwijk in Sint-Niklaas en koopt de grond binnenkort definitief aan van eigenaar Matexi. Nu is het uitkijken naar de eerste spadesteek in november én naar een laatste bewoner die mee wil instappen in dit woonproject.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio