Nieuwe gevel voor sociale woonblok A. Papeleupark

Tevreden bewoners aan de nieuwe gevel Foto: tve

Gent - De renovatiewerken van WoninGent aan het sociale woonblok in het Adolf Papeleupark zijn achter de rug. Het gebouw kreeg een nieuwe, geïsoleerde gevel, nieuwe ramen met dubbel glas en een ventilatiesysteem dat werkt met warmterecuperatie. De werken duurden iets meer dan twee jaar en al die tijd bleven de bewoners van de honderd appartementen in het gebouw wonen.

De bewoners van het sociale woonblok aan het Adolf Papeleupark in Gentbrugge kunnen op hun beide oren slapen. Door grondige renovatiewerken aan het gebouw is er minder geluidsoverlast van de nabijgelegen E17 en liggen de energiekosten aanzienlijk lager. Woensdag werd het woonblok ingehuldigd door Karin Wouters, algemeen directeur van de huisvestingsmaatschappij WoninGent, in bijzijn van enkele tevreden bewoners.

'Aanvankelijk zouden we alleen de ramen met dubbel glas en een ventilatiesysteem steken in de appartementen, maar tijdens de werken bleek dat ook de gevel er slecht aan toe was. Daarom besloten we om meteen een nieuwe isolatiegevel te plaatsen', zegt Karin Wouters.

Duurder dan verwacht

De kostprijs van de renovatiewerken bedraagt vier miljoen euro. WoninGent ontving daarvan 116.000 euro subsidies van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

'In 2011, toen de werken begonnen, leek 1,3 miljoen voldoende te zijn, maar door de nieuwe gevelplaten verdrievoudigde het bedrag', vertelt Wouters. Het gebouw werd twee jaar lang onder handen genomen. In die periode bleven de bewoners in het appartementsblok wonen.

Minder verluchten

Om de geluidsoverlast van de E17 zo laag mogelijk te houden, koos WoninGent om een speciaal ventilatiesysteem te plaatsen waarbij er geen ventilatieroosters nodig zijn. Het systeem haalt voortdurend verse lucht naar binnen en duwt vervuilde lucht naar buiten. 'De bewoners mogen niet te veel hun ramen openzetten. Anders werkt het systeem niet optimaal', zegt Wouters.

Voor Gaston Helskens (83) is dat een vervelende verandering. Zij woont op de bovenste verdieping. Als ze de keuken wil verluchten moet ze de deur naar het balkon openzetten. 'Dat is meestal niet aangenaam door de hevige wind of door de regen, maar mijn man is longpatiënt en heeft dus wel frisse lucht nodig. Het kiepraam dat we vroeger hadden was beter.'

'Het nieuwe systeem vraagt inderdaad enige aanpassing van de bewoners', zegt Wouters. 'Maar het doet tegelijkertijd de energiefactuur dalen.'

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio