Student brengt ervaringen uit stage in Cambodja naar Vlaamse lagere scholen

VIDEO. Kevin ontwikkelt lespakket om kinderen warm te maken voor andere culturen

VIDEO. Kevin ontwikkelt lespakket om kinderen warm te maken voor andere culturen

Foto: *

Aalst - Kevin Kiekens, student aan de richting Lager onderwijs, is net terug van zijn buitenlandse stage in Cambodja. Hij gaf er vooral lessen wiskunde en werkte er samen met studenten van de lerarenopleiding in Kampong Cham, de lokale hogeschool. Kevin gaf er vooral lessen in het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar. Om de ervaringen die hij opdeed te delen met kinderen uit Vlaanderen, ontwikkelde hij een lessenpakket met een ondersteunend animatiefilmpje om kinderen te inspireren om andere culturen te leren kennen.

“Ik deed mijn stage in Cambodja met de steun van het VVOB (Vlaamse Vereniging voor  Ontwikkelingssamenwerking). Een van hun beleidspunten is het vergroten van het maatschappelijk draagvlak in Vlaanderen voor een meer solidaire samenleving. Dat betekent dat we zoveel mogelijk mensen betrekken bij het project waar we in participeerden. Dat noemen ze draagvlakverbreding”, zegt Kevin Kiekens, student Lager onderwijs aan de Odisee hogeschool. “Ik heb er les gegeven in het lager onderwijs en wou mijn ervaringen delen met leerlingen hier in Vlaanderen. Daarom heb ik een lespakket uitgewerkt met een animatiefilmpje waardoor kinderen worden uitgedaagd zich in te leven in de levensomstandigheden van kinderen van hun leeftijd in een andere cultuur”.

Anders dan bij ons?

“Is naar school gaan in Cambodja helemaal anders of zijn er ook gelijkenissen? Krijgen zij er ook wiskunde en lessen beweging? Wat eten ze daar eigenlijk? Dat zijn allemaal vragen waar jonge kinderen mee zitten als ze iets van een ander land horen. De instap van de les die we rond dit thema uitwerkten gebeurt aan de hand van een animatiefilmpje waarin het personage ‘Ary’ haar lesdag in beeld brengt. Dit filmpje zal meteen stof zijn om een klasgesprek te starten”, weet Kevin.

 

 

 

 

 

 

 

 


Lancering in scholen

Vanaf oktober zullen de lessen geïntroduceerd worden in verschillende lagere scholen in Vlaanderen. Het lespakket zal ook online gratis ter beschikking gesteld worden voor alle scholen in Vlaanderen en dit via diverse platformen. Als een leerkracht dit lespakket al vanaf oktober wil lanceren in zijn of haar school, dan mag die een mailtje sturen naar kevin.kiekens@student.odisee.be 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio