Helena en Lourdes in de kijker

© Vincen Beeckman

© Vincen Beeckman

© Vincen Beeckman

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Netwerk treedt dit jaar op als curator van één van de drie Kunst in de Wijk-projecten en nodigt voor deze gelegenheid de kunstenaar Vincen Beeckman uit voor het kunstproject Bewoners van de maand in de buurt Aalst rechteroever. Deze maand staan Helena Duson en Lourdes Frutos, twee knappe dames, in de kijker.

Veronique Van Geit

Helena Duson draagt haar stad, maar ook mens en dier een warm hart toe. De inrichting van haar kapsalon in de Groenstraat staat gelijk aan haar levenswijze waar de begrippen ‘Creatie’ en ‘Recyclage’ met een hoofdletter worden geschreven.

Ook haar artistieke projecten – zoals het recente ‘Skin Outlet Sale’ – etaleren haar manier van denken en doen. Het concept van deze tentoonstelling is een pop-up store die een collectie toont die een serieuze maatschappijkritische knipoog maar ook een goede scheut humor bevat. Met kledingstukken gemaakt uit een stof met huidprint laat Helena de jongeren letterlijk in de huid kruipen van de oudere generatie. Ze werpt hiermee een kritische blik op de zorgsector. De voedingsindustrie en consumptiemaatschappij worden aangeklaagd door haar juwelen gemaakt uit melktandjes, die na de bewerking ervan meer weg hebben van edelstenen.

Ook de bont– en malafiede fokindustrie ontgaat haar aandacht niet. Verschillende jaren lang raapt Helena tijdens de carnavaldagen de achtergelaten bontmantels van de straten en maakt er nu ‘vellenfrakken’ uit voor naakthonden en -katten. Ze geeft het bont terug aan de dieren en stelt zich de vraag: hoe ver kan en mag je gaan met luxe?

Skin Outles Sale, is vanaf 3 juli te bekijken in kunstgalerie QuArtier A.

Lourdes Frutos (°1985) , de guapa met Spaanse roots, kiest voor de liefde en voor de stad Aalst. Ze werd geboren in Brussel, groeide op in Burst, woonde een jaar in het Spaanse Leon, maar settelde zich uiteindelijk op de Aalsterse rechteroever met haar – in Aalst geboren en getogen – vriend, in een huisje op de Losweg.

Acht jaar lang werkt ze gedreven als check-in and boarding agent op de luchthaven van Zaventem maar ruilde deze job in voor een carriere als Business Travel Counselor. Van thuis uit werkt ze voor American Express Global Business Travel en boekt ze zakenreizen voor grote bedrijven.

Ritme zit Lourdes in het bloed en stilzitten op muziek zit er niet in. Als 5-jarige stond Lourdes al in tutu in de balletles, en deed ze haar pirouetjes. Nu, 25 jaar later, danst ze nog steeds bij balletgroep Jeugd en Ballet Tronçon. De voorstelling in De Werf is hun jaarlijkse kers op de taart en het moment voor Lourdes om al dansend naar toe te leven.

Ook het carnavalsleven draagt Lourdes een warm hart toe. Ze stopte hiervoor zelfs een jaar met haar jazz en clipdance lessen bij dancecenter Move en zette zich volledig en met veel enthousiasme in voor de groep Wel Bestedj: eetfestijnen organiseren, kostuums maken, incluis het nachtleven induikenZoals vele vrouwen kan Lourdes zich perfect opladen met een dagje shoppen en dit dan nog het liefst van al in Aalst: haar ideale “ik-momentje” in de bruisende stad aan de Dender.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus