Jong Markant Aalst helpt kankerpatiënten van het ASZ en OLV Ziekenhuis

Jong Markant Aalst helpt kankerpatiënten van het ASZ en OLV Ziekenhuis

(van links naar rechts) Tiny Van Keymeulen (teamverantwoordelijke Oncologisch Pyschosociaal Support Team, OLV), Sonja De Waele (Jong Markant Aalst), Katleen Vanderbeke (Institute for Professional Care), Machteld Van Lierde (Jong Markant Aalst), Griet De Backer (Jong Markant Aalst), Daisy Van Gheit (ASZ) en Marc Van Uytven (OLV Ziekenhuis). Foto: *

Aalst - Jong Markant Aalst, een netwerk voor ondernemende vrouwen, organiseerde onlangs een modeshow en stylingevent waarvan de opbrengst werd aangewend voor de aankoop van 'Care Cards' van de Lotus Care Foundation. Met deze cheques kunnen kankerpatiënten gratis verzorgings- en relaxatiesessies volgen om hun ziekte of herstel draaglijker en aangenamer te maken.

“Dit is een prachtig initiatief", zegt Daisy Van Gheit, voorzitter van de Raad van Bestuur ASZ. "Kanker is een ziekte die de patiënt uiteraard fysiek raakt, maar ook emotioneel, en zelfs financieel. Dankzij de 'Care Cards' kunnen ook kankerpatiënten die het financieel moeilijk hebben een verzorgings- of relaxatiesessie volgen en zich even laten verwennen.”

“In het OLV Ziekenhuis willen wij uiteraard de beste, meest kwalitatieve medische zorg bieden, maar tegelijk willen wij ook warmte en betrokkenheid bieden aan onze patiënten", zegt Marc Van Uytven, algemeen directeur OLV Ziekenhuis. "Een vriendelijk woord, een mooi gebaar, even aandacht schenken, het is voor de patiënt even belangrijk als het volgen van de juiste procedure. Wie zich mentaal goed voelt, zal ook fysiek sneller en beter herstellen. Dit initiatief van Jong Markant Aalst past perfect in dat plaatje.”

Griet De Backer, co-voorzitter Jong Markant Aalst, legt uit “Markant is een netwerk voor en door ondernemende vrouwen. Met Jong Markant Aalst leggen we sinds 3 jaar een jeugdiger accent in de werking. We zijn met meer dan 65 leden en organiseren maandelijks een aantal activiteiten. Om de twee jaar werken we rond een goed doel. Dit jaar waren we door het enthousiasme van ons mede-bestuurslid Machteld Van Lierde aangestoken om een modeshow te organiseren waarvan de opbrengst zou worden aangewend om de ziekte van kankerpatiënten draaglijker en aangenamer te maken.”

“Ik ben schoonheidsspecialiste en krijg veel te maken met mensen die kanker hebben of gehad hebben", gaat Machteld Van Lierde, co-voorzitter Jong Markant Aalst verder. "Voor hen is de drempel nog al te vaak te hoog om naar een traditioneel schoonheidssalon te starten voor een verwen- en verzorgingssessie. Toen ik een artikel last over het Institute for Professional Care (IPC) was ik overtuigd, door een aanvullende opleiding zou ik als schoonheidsspecialiste beter rekening kunnen houden met de noden van kankerpatiënten. De schoonheidsbehandelingen bij een kankerpatiënt vragen om een aangepaste aanpak. Te diepgaande massages kunnen nefaste invloed hebben. Een ideale behandeling is de herbalanceringsmassage die energie geeft en het lichaam weer in balans brengt. Ik ben heel tevreden dat ik de stap gezet had om deze opleiding te volgen. Het geeft me enorm veel voldoening, meer vertrouwen bij mijn bestaande klanten en hechtere gesprekken. Ik was enorm enthousiast over deze opleiding en volgde mijn stage zowel in ASZ als het OLV Ziekenhuis. Daarom wou ik voor de kankerpatiënten van beide ziekenhuizen iets doen.”

“Het IPC leidt professionele schoonheidsspecialistes op om beter om te gaan met kankerpatiënten", zegt Katleen Vanderbeke, van  het Institute for Professional Care. "Daardoor kunnen patiënten, eenmaal uit het ziekenhuis ontslagen, terecht in hun eigen buurt bij iemand met kennis van zaken, zoals Machteld hier in Aalst. Om deze verzorgingen betaalbaar te houden voor de kankerpatiënten werd de Lotus Care Foundation opgericht. Dit fonds verzamelt middelen om Care Cards ter waarde van 30 of 60 euro te kunnen schenken aan kankerpatiënten, via de oncologische diensten van ziekenhuizen en mutualiteiten”.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio