VIDEO. Middelbare Steinerschool start met broodnodige 'geboortelijst'

Aalst - Op 1 september opent de kersverse Middelbare Steinerschool Aalst feestelijk de deuren. Tussen vandaag en 2022 wordt in de Affligemdreef stapsgewijs een volledig door de overheid erkend middelbaar (ASO) uitgebouwd. Daarmee verwezenlijken de initiatiefnemers – een groep ouders en (ex-)leerkrachten van de lagere Steinerschool – een droom die duidelijk tegemoetkomt aan een vraag van velen.

De maximumcapaciteit voor volgend schooljaar was onmiddellijk volzet. De eerste zevende klas (een eerste middelbaar in het reguliere onderwijs) telt vierentwintig enthousiaste leerlingen. Enkel financieel is de toekomst op korte termijn minder rooskleurig.

Duizend keer honderd euro

Het steineronderwijs wordt erkend en gesubsidieerd door de overheid, maar om alle kosten te dekken is er veel meer nodig. Zo krijgen scholen slechts overheidsmiddelen op grond van het aantal leerlingen tijdens het voorgaande schooljaar. Dat betekent onder meer dat de kosten (lonen van leraars en ondersteunend personeel, lesmateriaal, schoolbanken en sportinfrastructuur...) voor het eerste schooljaar van de zevende klas helemaal zelf moeten gedragen worden. Ook de nieuwe klaslokalen moeten voorlopig worden gefinancierd met eigen middelen.

De initiatiefnemers willen daarvoor honderdduizend euro inzamelen via het crowdfunding-platform Yeee-Haaa.

Ze rekenen erop dat ze duizend mensen kunnen warm maken die elk honderd euro schenken. Dat komt neer op een jaar lang 8,3 euro per maand, een bedrag dat velen van ons op een paar dagen uitgeven aan hun krant, brood, koffie en andere dagelijkse producten.

Virtuele geboortelijst

De initiatiefnemers hebben daarom een virtuele geboortelijst samengesteld. Daarop vind je heel wat zaken die de nieuwe school nodig heeft: schoolbanken, stoelen, een bord, een piano, gereedschap voor het atelier en uiteraard ook lesuren. "Zo weten de schenkers meteen waar het ingezameld geld aan besteed wordt", zegt Tim De Backer. "Natuurlijk hoeft u niet per se honderd euro te schenken: elke bijdrage is welkom. Vele kleintjes maken één groot. Bovendien, meebouwen aan een mooie toekomst voor enthousiaste jonge mensen, is dat niet onbetaalbaar?"

Meer info vind je hier.  

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio