Geen akkoord over verkiezingsborden

Aalst - Op 14 oktober 2018 trekken we naar de stembus om een nieuwe gemeente- en provincieraad te verkiezen. In heel wat steden en gemeenten werd afgesproken om langs de weg en in tuinen geen verkiezingsborden meer te plaatsen. Aalst zal dat voorbeeld niet volgen.

Op een vergadering tussen de fractieleiders en partijvoorzitters werd geen compromis gevonden. Samen met sp.a waren Open VLD, CD&V en Groen voorstander om enkel nog de stadsborden te gebruiken. N-VA, VB en Lijst A houden echter vast aan de oude vorm van campagne voeren. 

Bij sommige mensen werken de verkiezingsborden en affiches op de lachspieren of op de heupen. Anderen vinden ze nog steeds interessant. “Vooral bij gemeenteraadsverkiezingen leidt het gebruik van verkiezingsborden tot een wildgroei van scheefgezakte borden en verbleekte, half afgewaaide affiches die het globale stadsbeeld letterlijk vervuilen. In tijden van sociale media is het ook de vraag of ze niet vooral duur en milieuvervuilend zijn”, zegt sp.a lijsttrekker Sam Van de Putte.

Om kiezers te overtuigen zijn ze volgens hem compleet overbodig. “Volgens wetenschappelijke studies hebben de verkiezingsborden weinig tot geen impact op het stemgedrag. sp.a pleit voor een vernieuwde vorm van campagne en betreurt dat tussen de deelnemende politieke partijen aan de verkiezingen geen akkoord werd bereikt”, aldus Sam.

In de discussie over het al dan niet afschaffen van de verkiezingsborden, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de publieke borden die door de stad worden voorzien en de private borden die her en der worden neergepoot. “De stadsborden maken bekend dat er verkiezingen aankomen en zijn minder storend omdat hun aantal beperkt is. Doordat ze een goed overzicht geven van de deelnemende partijen zijn ze ook een pak informatiever. De wildgroei aan borden op het privédomein is daarentegen veel minder geregeld”, besluit Van de Putte. 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio