Tijdelijke maatregelen voor pluimvee door epidemie

Aalst - Het Voedselagentschap heeft tijdens de voorbije weken de ziekte van Newcastle bevestigd bij kippen van hobbyhouders in verschillende gemeenten in België. Op basis van de resultaten van het epidemiologisch onderzoek legt het FAVV vanaf 2 juli nieuwe maatregelen op voor alle houders van pluimvee in België.

Deze maatregelen gelden voor een periode van 30 dagen, een eventuele verlenging van deze periode is mogelijk. 

Vanaf maandag 2 juli legt het Voedselagentschap strikte maatregelen op voor alle hobbyhouders van kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, duiven (met uitzondering van wedstrijdduiven), fazanten, patrijzen en loopvogels naar of tussen hobbyhouders. Het is verboden met deze vogelsoorten deel te nemen aan markten, tentoonstellingen en beurzen, alsook de verkoop, afstaan of uitwisselen van deze vogels zijn verboden.

Het virus van de ziekte van Newcastle is zeer besmettelijk en kan alle pluimvee- en vogelsoorten treffen. Bij dieren besmet met een erg agressieve stam treden soms zenuwsymptomen en massale sterfte op. Het is essentieel dat elke houder van pluimvee de opgelegde maatregelen nauwgezet toepast om de verdere verspreiding van de ziekte te vermijden. Het Voedselagentschap benadrukt dat vaccinatie de enige goede preventie is tegen deze ziekte. De mens is niet gevoelig aan deze ziekte. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio