Lacetime: een oude traditie in een moderne uitvoering

Lacetime: een oude traditie in een moderne uitvoering

Tasje met Cluny strook Realisatie: Yolande Beeckman Foto: *

Aalst - Wie denkt aan 'kant', krijgt een beeld uit Brugge. Dames zitten intensief en geduldig te werken aan een stukje bestaande uit wat naalden en draad op een kussen en klosjes die vliegensvlug van links naar rechts bewegen. In het belfort van Aalst, gaat op dit moment een tentoonstelling door die de moderne zijde van het kantklossen heel mooi in beeld brengt.

10 kunstenaars uit België, Duitsland en Zwitserland hebben hun werken samengebracht rond het thema 'de 5 elementen' uit de chinees filosofie. Dit internationale gezelschap geeft de kant een kleurrijke 3D-uitvoering en laat je versteld staan van de mogelijkheden die het kan bieden. De draad doorheen de tentoonstelling is hout, vuur, water, aarde en metaal. Ze worden ruimtelijk voorgesteld in een transformatiefase. 

De initiatiefneemster, een bewoner uit de Watertorenwijk in Aalst, is tevens internationaal lesgever in het vak. Yolande Beeckman heeft sinds 2014 gewerkt aan deze tentoonstelling, samen met haar collega’s en dit om de uitdaging rond kant naar een hoger niveau te brengen.

In Aalst krijgt deze tentoonstelling bezoek uit onder meer Spanje, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland ter gelegenheid van het 'World Lace Congress'. Zelfs een bus Japanners heeft al een middag gereserveerd om deze tentoonstelling te kunnen bezoeken. "Later trekt de tentoonstelling doorheen Europa en er is zelfs een aanvraag lopende vanuit Shanghai", zegt Yolande. "Dit is kunst die Aalst op de wereldkaart zal zetten. Het is dus zeker de moeite waard om langs te gaan naar deze gratis tentoonstelling, die doorgaat in het belfort, elke dinsdag tot vrijdag van 10 tot 12 en van 13 tot 17 uur, of in het weekend van 14 tot 18 uur."

Meer info vind je ook op de de Facebook-pagina van Lacetime.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio