Nieuwe speelkaart trekt kinderen naar buiten

Aalst - Deze week krijgen alle kinderen van de Aalsterse kleuter- en lagere scholen niet enkel de nieuwe CHIPKAdee in de boekentas, maar de stad zorgde bij dit begin van het nieuwe schooljaar ook voor een extraatje: de gloednieuwe buitenspeelkaart. Op de kaart worden alle buitenspeelplekjes van Aalst en deelgemeenten verzameld op een grote kaart.

De buitenspeelkaart geeft een overzicht van alle speelterreintjes en -bossen in Groot- Aalst en wat je er precies kunt doen. Zo hoopt de Stad kinderen meer naar buiten te trekken en het avontuur te gaan opzoeken. Maar buitenspelen beperkt zich uiteraard niet tot deze speelterreinen. Spelen mag altijd en overal.

“Het viel ons op dat veel toffe speelterreintjes helemaal nog niet bekend waren bij de kinderen. En nu het schooljaar terug van start gegaan is en kinderen weer hele dagen op de schoolbanken zitten, is buitenspelen nog zo belangrijk. Dat het zomerweer stilaan verdwijnt is uiteraard geen excuus om niet meer buiten te spelen. In plassen springen, kampen bouwen met afgevallen takken en bladeren, en binnen enkele maanden hopelijk volop sneeuwpret beleven. Buitenspelen kan in elk seizoen. De start van het nieuwe schooljaar is dan ook het ideale moment om buitenspelen nog eens extra in de kijker te zetten.“ zegt Inne Van den Abbeele van Team Jeugd.

Buitenspelen is niet alleen ontzettend leuk, het is ook nog eens goed voor de gezondheid. Zo gaan kinderen meer bewegen en raken ze hun energie makkelijker kwijt, maar ze leren ook ruimte, diepte en afstand sneller en beter inschatten. Ze ontdekken de wereld rondom hen, ontwikkelen hun sociale vaardigheden en leren probleemoplossend denken. Daarnaast is het een ideale manier om zelfvertrouwen te kweken, zin voor initiatief aan te scherpen en kinderen te verlossen van de stress die ze in hun jonge leven al ervaren. 

Saai stadsplan?

Er staan niet zomaar afbeeldingen op de kaart, het zijn tekeningen van speeltuigen die in werkelijkheid op die betrokken plaats staan of van kenmerkende elementen aan het speelpleintje of -bos. De kaart werd vormgegeven door het creatief bureau ‘Eugene & Louise’, opgericht door Aalstenaars Glenn D'Hondt en Sylvia Meert. Met de buitenspeelkaart zijn ze niet aan hun proefstuk toe. Zo waren ze bijvoorbeeld het creatieve brein achter de hele rebranding van Ketnet, verzorgden ze het artwork van de muziekgroep 'Marble Sounds' en ontvingen ze talloze prijzen, waaronder de 'Award Of Excellence van the Society for News Design' voor hun werk in the Washington Post.

"Toch was het geen gemakkelijk werk", vertelt Glenn D’Hondt van Eugene & Louise. “Het was een ferme opdracht, maar ik ben er heel tevreden mee. Hopelijk de kinderen ook.”

Stickers plakken

Als extra doe-luik zitten er bij de speelkaart stickers, waarop kinderen onder andere hun favoriete speelplekken kunnen aanduiden, of de beste verstopplekjes, of het huis van oma of opa.

Waar te verkrijgen?

De kaart wordt deze week bezorgd aan alle kinderen uit de kleuter- en de lagere school, maar is ook te verkrijgen in het administratief centrum aan de Werf 9, in het toeristisch infokantoor op de Hopmarkt, in het Huis van het Kind en ’t Gasthuys Stedelijk Museum.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio