Slagerij Heirbaut ontvangt authenticiteitslabel

Aalst - Afgelopen donderdag kreeg Karl Heirbaut het Handmade in Belgium-authenticiteitslabel overhandigt door burgemeester Christoph D’Haese, schepen Katrien Beulens en UNIZO-voorzitter Freek Van Neck. Het label is een wettelijke erkenning als ambachtsman.

Consumenten zijn meer dan ooit op zoek naar originele, authentieke producten. En dat is niet evident, want ondernemers die ambachtelijke producten vervaardigen hebben de moeilijke opdracht om op te boksten tegen de concurrentie van onder andere industriële producten. Bovendien is de term 'ambachtelijk' of 'artisanaal', in tegenstelling tot Frankrijk, in België niet beschermd.

Dankzij het authenticiteitslabel Handmade in Belgium (HIB), uitgereikt door UNIZO, krijgt de consument de garantie dat het product ambachtelijk en met liefde gemaakt is. Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Een jury van ondernemers en experts kent dit label toe. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum 20 werknemers in dienst hebben, moet het product minstens 50% 'handmade' zijn, moet het product een zekere nutsfunctie hebben en de handtekening van de maker dragen.  

Slager Karl Heirbaut voldoet aan alle criteria en kan dus tot het selecte kransje van ambachtslieden toetreden.  

"Wij werken met vers kwaliteitsvlees dat we rechtstreeks bij de boeren aankopen, we hechten dan ook veel belang aan de korte keten. De boeren krijgen dan ook een correcte prijs voor hun vlees", aldus Karl Heirbaut.
"Het bio Limousin, de boerderij-varkens, het bio Ardeens Lam en het Kalfsvlees en het Paardenvlees waarmee wij werken is telkens Belgisch gekweekt en van de hoogste kwaliteit. Deze worden bij ons in het atelier geleverd in karkas en eigenhandig uitgebeend. Al ons panklaar en 95% van onze charcuterie wordt vervolgens van dit vlees ambachtelijk bereidt. Ook de klant is 'live' getuige van onze ambacht, verschillende stukken worden ter plaatse in de winkel uitgebeend en versneden naar de wens van de klant. Onze manier van werken en de daarbij horende erkenningen als ambachtsman en HIB-er is als slagerij uniek in de verre streek."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio