Lander fietst door weer en wind naar de klimaattop in Polen

Aalst - In de week van 30 november tot 7 december zal Lander Wantens samen met drie kompanen naar de klimaattop in Katowice, Polen fietsen. De fietstocht is goed voor 1100 kilometer, met een gemiddelde van 150 km per dag dag in winterse omstandigheden. Doel van de tocht is aandacht te vestigen op de klimaatonderhandelingen en door een positieve actie druk te zetten voor een ambitieus klimaatakkoord.

Het is niet de eerste maal dat Lander een fysieke uitdaging aangaat voor een beter klimaat. Zo fietste hij vorig jaar 7000 km door Europa op zoek naar ambitieuze klimaatvoorbeelden. Drie jaar terug fietste Lander ook al op één dag van Brussel naar Parijs, goed voor 380 km. Dat deed hij samen met onder andere oud wielerlegende Johan Museeuw om aandacht te vestigen voor het klimaat.

Lander, die op 14 oktober werd verkozen als eerste Gemeenteraadslid voor Groen Aalst, wil met zijn engagement extra aandacht vestigen op de komende klimaattop in Polen. De klimaattop in Polen is zeer belangrijk omdat het de verdere uitwerking van het akkoord van Parijs omvat.

Het akkoord zal gaan over de internationale klimaatfinanciering en het concretiseren van doelstellingen voor het halen van maximaal 1,5°C opwarming, die als een kantelpunt gezien wordt voor een leefbare planeet. De vraag is ook wat er zal gebeuren nu de Verenigde Staten, een jaar terug, heeft aangekondigd het akkoord van Parijs te willen verlaten.

De avonturen van de fietsers zijn te volgen op Lander zijn blog www.buitenlander.blog. Naast de 'Fast lane', zoals de sportievelingen zich noemen, is er op 2 december ook de grootste klimaatmars ooit in Brussel. Met de actie ‘Claim the climate’ zal vanuit België een sterk signaal gegeven worden naar de onderhandelaars in Polen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio