Oilsjterse agenda geïntroduceerd met volksverhalen

Aalst - Erfgoedcel Denderland zette het voorbije jaar met diverse projecten de lokale dialecten in de verf. Het thema voor de nieuwe museumagenda was dan ook snel gekozen en het mooiste Aalsterse dialectwoord ‘rezzekes’ prijkt op de cover. De lancering van dit kleinood ging gepaard met een heuse nocturne ‘Volksverhalen’.

Afsluiter van het ‘Jaar van het dialect’
“Bij erfgoed denken we meestal aan stenen en gebruiken, aan monumenten en feesten. Maar ook dialecten behoren tot ons erfgoed”, weet Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Erfgoed. “De museumagenda is dan ook de perfecte afsluiter van het ‘Jaar van het dialect’, dat Erfgoedcel Denderland het voorbije jaar organiseerde.”

Museumagenda
De nieuwe agenda van Stedelijk Museaum ’t Gasthuys staat boordevol kleurrijke dialectwoorden en tot de verbeelding sprekende uitdrukkingen. Je vindt er ook enkele markante gebeurtenissen, oude foto’s van Aalst en leuke cartoons in. De herkomst van bepaalde gebruiken wordt uitgelegd en de liefhebbers vinden er zelfs een heus Aalsters recept in terug.

Nocturne ‘Volksverhalen’
Karim Van Overmeire: “Dit jaar wilden we van de lancering van de museumzakagenda een belevingsmoment maken. Daarom kozen we ervoor vertellers uit de verschillende deelgemeenten een volksverhaal in hun dialect te laten vertellen.”


Er werden 4.000 exemplaren van de agenda gedrukt. Het is opnieuw een hebbeding voor elke fiere Aalstenaar. Maar op is op, het is dus een kwestie van tijdig een agenda op de kop te tikken.
Je kunt de agenda vanaf vrijdag 7 december voor 1 euro kopen in Stedelijk Museum ’t Gasthuys en bij de toeristische dienst.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio