Meester-leerlingtraject voor artisanaal borduren en hopteelt erkend

Aalst - Twee Aalsterse meester-leerlingtrajecten zijn door minister Sven Gatz erkend. Het gaat om artisanaal borduren en hopteelt. Op die manier blijft de kennis van oude ambachten bewaard. “Aan de erkenning zijn middelen verbonden, waardoor vakmensen iemand een aantal maanden in de leer nemen om hem of haar de knepen van het vak te leren“, zegt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA).

Anita Meersman en Maaike Van den Abbeele zullen ervoor zorgen dat de traditie van het artisanaal borduren verder zal leven. In de streek staat Anita al langer bekend om haar kwalitatief hoogstaand borduurwerk. Ze ontwerpt en borduurt ook al meer dan 20 jaar de emblemen op de kostuums van Prins Carnaval Aalst en Prins Arend Carnaval in Aalst.

Alfons Temmerman zal het vakmanschap van de hopteelt doorgeven aan Diederik Van Damme, Mathias Morlion en Pieter-Jan Morlion. De streek rond Aalst is van oudsher een gekende hopregio. Alfons Temmerman is een pionier in het telen van biologische hop en een van de weinig overgebleven hopboeren uit de regio.

De aanvragen werden begeleid door de dienst Toerisme en Erfgoed, Erfgoedcel Denderland, Projectvereniging Hoperfgoed en andere partners. Zij zullen de dossiers ook in de komende jaren opvolgen.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio