Vijfde 'Groenen Ajoin' gaat naar de familie Rombaut voor paddenoverzet

Vijfde 'Groenen Ajoin' gaat naar de familie Rombaut voor paddenoverzet

Foto: Natuurpunt Aalst

Aalst - Afgelopen vrijdag waren meer dan 80 leden en sympathisanten aanwezig op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van Natuurpunt Aalst. Ze keken terug op een uiterst succesvol 2018 met tientallen activiteiten en als uitschieter de aankoop van 21 ha. in het Kluizenbos.

Natuurpunt startte in september een fondsenwerving voor de afbetaling van de 45.000 euro restfinanciering voor het Kluizenbos. Het resultaat is verbluffend. Op enkele maanden tijd ontvingen ze al 500 giften voor meer dan 40.000 euro. De fondsenwerving loopt onder meer met de deelname van een team aan de sponsortocht 'expeditie Natuurpunt'.

Dat er een publiek draagvlak is voor de natuurbescherming door Natuurpunt blijkt ook uit het stijgend ledenaantal. 1128 gezinnen zijn vandaag lid van Natuurpunt Aalst. Dat levert hen de nodige publieke steun voor de verderzetting van een constructieve samenwerking met het Aalsters stadsbestuur en andere overheden. Zo had de nieuwe milieuschepen Katrien Buelens alvast een aandachtig oor naar de beleidsvoorstellen van Natuurpunt voor meer biodiversiteit in Aalst.

Voor de vijfde keer reikte Natuurpunt Aalst ook de 'Groenen Ajoin' uit. De keuze voor 2018 viel voor de familie Rombaut-Claus. Els, Peter en hun twee dochters zorgen namelijk al jaren voor de veilige overzet van padden in de Meersstraat en Scheutlagestraat in Gijzegem.

Midden februari ontwaken padden, kikkers en salamanders uit hun winterslaap. Ze verlaten hun winterschuilplaats en trekken naar poelen en beken om er te paren en hun eitjes af te zetten. Hiervoor moeten ze regelmatig de baan oversteken, vaak met catastrofale gevolgen. Ze sterven rechtstreeks onder de wielen of worden aangezogen wanneer wagens voorbij rijden met een snelheid meer dan 30 km per uur. Er worden al jaren door de stad Aalst en Dendermonde paddenafsluitingen geplaatst om te voorkomen dat de diertjes zomaar de straat oversteken. Achter die afsluitingen zijn er op regelmatige afstand emmers ingegraven om de dieren op te vangen. Deze emmers hebben onderaan gaatjes zodat het regenwater kan weglopen en de dieren in afwachting van hun veilige overzet niet verdrinken. De emmers bevatten ook allemaal een stokje zodat muizen kunnen ontsnappen.

Van zodra de paddentrek binnenkort vanaf half februari op gang komt, schiet het gezin Rombaut-Claus gedurende enkele weken in actie, samen met andere vrijwilligers en naburige scholen. Tot ‘s avonds laat en in de vroege ochtenduren gaan ze gehuld in een fluo-hesje en gewapend met emmer en zaklantaarn, urenlang langs de afsluiting op zoek naar amfibieën in de emmers en op straat.  De dieren worden naar de andere kant van de weg gebracht en vrijgelaten in veilige voortplantingspoelen. De overgezette padden, kikkers en salamanders worden nauwkeurig geteld en geregistreerd in computermodellen. Dat levert ook nog waardevolle wetenschappelijke informatie op over de evolutie van de populatie van amfibieën in de Dendermeersen. Een mooi staaltje van 'citizen science'.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio