België scoort opvallend slechter in AMR-sterftecijfer en ziektelast dan Nederland

Ziekenhuisinfecties zorgen voor meer doden dan kanker

© *

Becton, Dickinson and Company, een van de belangrijkste wereldwijde medisch-technologische bedrijven mocht vrijdag federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block verwelkomen in zijn Benelux-hoofdkantoor in Erembodegem. Op de agenda stonden twee brandend actuele onderwerpen die een grote impact hebben op de Belgische gezondheidszorg: ziekenhuisinfecties en meer specifiek de antimicrobiële resistentie (AMR).

Veronique Van Geit

Elk jaar lopen in België 125.000 patiënten een ziekenhuisinfectie op. De menselijke tol is enorm: elk jaar sterven 2.600 mensen aan de gevolgen van een ziekenhuisinfectie. Daarnaast is er ook op de impact op het gezondheidszorgbudget: alleen al de bijkomende hospitalisatiedagen kosten zo’n 400 miljoen euro per jaar. Binnen het geheel aan ziekenhuisinfecties gaat bijzondere aandacht naar antimicrobiële resistentie of AMR, bacteriën en micro-organismen die resistent zijn geworden tegen antimicrobiële middelen zoals antibiotica. Op dit moment overlijden wereldwijd 700.000 mensen per jaar aan de gevolgen van AMR. Wetenschappers voorspellen dat zonder ingrijpen dat cijfer zal oplopen tot 10 miljoen per jaar tegen 2050. Dat is meer dan kanker. Op het vlak van AMR-sterftecijfer en ziektelast, scoort België op dit moment significant slechter dan Nederland. In 2015 kende België 2,5 keer meer AMR-sterfgevallen dan Nederland. Wat betreft ziektelast ligt het aantal verloren gezonde levensjaren vier keer hoger dan in Nederland. Daarom nam minister De Block de voorbije jaren verschillende initiatieven om het overbodig gebruik van antibiotica terug te dringen. De strijd tegen AMR wordt vooral gevochten binnen het ziekenhuis. Drie kwart van de AMR-infecties gebeurt immers in ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen. BD staat ziekenhuizen bij met een volledige range van oplossingen. Zo biedt het bedrijf een hele reeks producten die bijdragen tot infectiepreventie en controle, gaande van huiddesinfectie tot gesloten kathetersystemen en naaldvrije connectoren. AMR bestrijden begint immers bij het vermijden van infecties. Daarnaast heeft BD een uitgebreide productrange voor het ziekenhuislabo. Dankzij een snelle en accurate diagnostiek kunnen dokters patiënten zo snel mogelijk en met het juiste medicijn behandelen en kunnen ziekenhuizen het risico op verspreiding van infecties beperken. Ten slotte staat BD ziekenhuizen ook bij op het vlak van het toezicht en rapportering.

“Die totaalaanpak is absoluut nodig omdat individuele initiatieven eenvoudigweg onvoldoende zijn. We kunnen de opkomst van AMR alleen een halt toeroepen door multilateraal te werken op preventie én diagnostiek én toezicht”, aldus Alexander Alonso, General Manager bij BD Benelux.

“Dankzij de breedte van ons productgamma, onze knowhow en ervaring kunnen we net die AMR-totaaloplossing bieden die ziekenhuizen nodig hebben. Patiëntenveiligheid is een van de centrale pijlers van BD. Dat engagement naar patiënten is absoluut. Het motiveert ons om steeds te zoeken naar verbeteringen en innovatie. Zo wonnen we dit jaar de prestigieuze Galenusprijs voor de BD PhoenixTM CPO detect, een geautomatiseerde, snelle test voor een specifiek type van superresistente en zeer dodelijke bacteriën”, aldus Dominique Clarysse, Country Business Leader bij BD.

“BD heeft als medisch-technologisch bedrijf een belangrijke rol te spelen in de strijd tegen AMR. Voor ons is het vanzelfsprekend dat we die verantwoordelijkheid opnemen”, besluit Alexander. Het bezoek van minister De Block vond plaats in het BD Experience Center, een unieke omgeving waarin een ziekenhuissetting werd nagebouwd. “Het Experience Center laat ons toe om individuele verhalen, bijvoorbeeld van patiënten, te vertellen. Mede dankzij augmented en virtual reality kunnen we ‘levensechte’ workshops en trainingen geven over de producten, diensten en andere oplossingen die we ontwikkelen binnen de drie pijlers van BD: de veiligheid van patiënten, de veiligheid van zorgprofessionals, en efficiëntie in de zorg. We zijn dan ook bijzonder trots dat we minister De Block een rondleiding hebben kunnen geven in dit unieke Experience Center,” besluit Line De Kimpe, Strategic Management Leader bij BD Benelux.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio