Groen wil Aalsterse klimaattop

Groen wil Aalsterse klimaattop

Foto: *

Aalst - Groen Aalst wil het klimaatstadslab nieuw leven inroepen en uitbreiden naar een heuse klimaattop, waar burgers, middenveldorganisaties, jongeren, ondernemers en politieke partijen allen worden bij betrokken. “Want van Aalst een klimaatneutrale stad maken doen we door samen te werken, ook over de partijgrenzen heen”, zo zegt Groen fractieleider Lander Wantens.

"De doelstellingen van het klimaatplan, 20% reductie tegen 2020 en klimaatneutraal tegen 2050. Halen we enkel als we met iedereen samenwerken. Groen wil de ambitie voor 2050 zelf verscherpen naar 2040, maar kreeg geen gehoor van het schepencollege. Maar we geven niet op en willen met dit voorstel een volgende stap zetten naar een klimaatneutraal Aalst. Er leeft bij een pak burgers, ondernemers, maar vooral bij de jongeren, de wil om meer te doen voor het klimaat en hierbij te participeren. Daarom ons voorstel: betrek iedereen en werk samen concrete voorstellen uit om onze stad klimaatneutraal te maken."

"Het draagvlak voor meer klimaatambitie wordt steeds groter. De wekelijkse protesten, vandaag al voor de zevende maal dat de klimaatspijbelaars op straat komen, deze keer met de grote inspirator uit Zweden Gretha Thunberg. Het initiatief van Sign My Future dat al meer dan 100.000 handtekeningen heeft, maar ook de vele bevragingen die aantonen dat klimaat op nummer 1 staat. Zeker omdat we de gevolgen steeds duidelijker waarnemen. Zoals de twee hete zomers en het grondwater dat ondanks de regen van voorbije winter nog steeds niet op peil staat", gaat Wantens verder.

Groen wil met dit voorstel ook de jongeren meer betrekken bij het Aalsters klimaatbeleid. Op de voorbije klimaatacties peilde Groen fractievoorzitter Wantens al naar de interesse bij de jongeren, en kwam tot de conclusie dat dit voorstel enthousiast wordt onthaald.

"De jongeren willen zeer graag meewerken aan een positief verhaal en kwamen onmiddellijk met een aantal voorstellen aandraven zoals beter openbaar vervoer, met elektrische bussen, meer bossen planten en behouden van de groene ruimte, maar ook betere en veiligere fietspaden. Het is hoog tijd dat Aalst zich op de klimaatkaart zet, en dan liefst in de kop, niet in de staart", besluit Wantens.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio