De stadsmoestuin op De Gendarmerie blijft groeien

Aalst - Nu de winter achter de rug is, komt er terug leven in de stadsmoestuin op de Gendarmerie. Voor het tweede seizoen op rij kunnen buurtbewoners een gratis moestuinbak bewerken om groenten en fruit te kweken. Nieuw dit jaar is de samenwerking met de Sociale Kruidenier en met de jongeren van het time-out project De Kaai van Ruyskensveld vzw.

In de moestuin van De Gendarmerie is er weer volop bedrijvigheid. De grond wordt omgewoeld, het onkruid verwijderd en de eerste plantjes geplant. Een twintigtal buurtbewoners zijn ondertussen begonnen aan hun tweede moestuinseizoen. Het project is een samenwerking van vzw Aalst Troef en De Gendarmerie. De moestuinbakken kunnen gratis gebruikt worden, enkel het plantgoed moet zelf voorzien worden. Het OCMW Aalst wil het grote binnenplein weer ter beschikking stellen van de buurt. Ook tijdens de bouwwerken, hetzij in beperkte mate, zullen groene vingers er terecht kunnen.


Nieuw dit jaar is een samenwerking met twee sociale organisaties, de sociale kruidenier en Ruyskensveld vzw. Cliënten van de Sociale Kruidenier, het voedselbedelingsconcept van OCMW Aalst, werden warm gemaakt om te moestuinieren. Onder hen zijn er intussen 8 personen aan het moestuinieren gegaan en de interesse neemt nog toe. Daarnaast is de Sociale Kruidenier ook gestart met het composteren van zijn groenafval op De Gendarmerie. Na een cursus van de kringloopkrachten van de Stad Aalst worden de weinige groenten en fruit die rot werden, niet langer weggeworpen maar gecomposteerd tot meststof voor de moestuinen. Ook de jongeren van het time-out project De Kaai van Ruyskensveld vzw bewerken verschillende bakken. Zo kunnen ze weer tot rust komen na een moeilijke periode op school.

“De samenwerking met de Sociale Kruidenier en met Ruyskensveld past opnieuw volledig in het plaatje van ons sociaal project De Gendarmerie", zegt schepen Smeyers. "Dat is vooral iedereen met elkaar in contact brengen. We maken geen onderscheid, elke Aalstenaar is welkom. Dat gebeurt onder andere dus via de bedrijvigheid in de moestuin. Na de eerste renovatiewerken zullen nog veel meer sociale projecten en activiteiten op de Gendarmerie georganiseerd worden.”
Om het moestuinseizoen helemaal op gang te trappen, verkoopt Boerderij De Loods plantgoed op De Gendarmerie op vrijdag 26 april vanaf 15 uur. Je kunt daarnaast ook eens binnenspringen bij lokaalmarkt Aalst voor verse producten of een heerlijk drankje.
Meer info: www.facebook.com/degendarmerie
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio