Koele voetbadjes, ijsjes, smoothies en ijsthee, OCMW Aalst beschermt zijn rusthuisbewoners zoveel mogelijk tegen de hitte

Aalst - Met het hitteplan van kracht zijn de woonzorgcentra van het OCMW extra waakzaam. Wanneer de buitentemperaturen meerdere dagen boven de 30 graden pieken, is het moeilijk om het binnen fris te houden. Met richtlijnen, tips maar ook met het uitdelen van verfrissingen en het plaatsen van extra mobiele airco’s doet Aalst er alles aan om de leef- en werkomgeving zo koel mogelijk te houden.

Aan het personeel is gevraagd om de leefruimte zoveel mogelijk te ventileren op het juiste tijdstip en de zonwering maximaal in te schakelen opdat de woonzorgcentra zo koel mogelijk blijven. Conform het hitteplan worden animatieactiviteiten aangepast en ziet het personeel erop toe dat de bewoners voldoende drinken en lichte kledij dragen. Ook de temperatuur wordt meermaals per dag opgemeten.

“Om dehydratatie van de bewoners te vermijden, hebben we dit jaar nog bijkomende acties uitgewerkt", zegt schepen van Ouderenzorg Sarah Smeyers. De desserts zijn extra verfrissend met ijsjes, smoothies en ijsthee op het menu. Op elke afdeling komt er een sfeervolle drankendispenser voor gearomatiseerd water en onze bewoners krijgen ook een stempelkaart die hen moet aanzetten om meer water te drinken.”

Samen met de stempelkaart krijgen de bewoners ook nog een flyer met tips om de hitte te vermijden. De animatieactiviteiten zijn aangepast aan de zomerse temperaturen. Alle woonzorgcentra organiseren een licht programma in gekoelde gemeenschappelijke ruimten en voorzien regelmatig een verfrissend voetbadje voor de bewoners. In de tuinen zijn parasols om voldoende schaduw te bieden aan bewoners die graag buiten vertoeven.

“Ook in de zorg aan huis zijn we alert. Onze verzorgenden en poetshulpen van de dienst Ondersteund Zelfstandig Wonen bezorgen aan onze klanten eveneens de flyer met tips en voorzorgsmaatregelen. Daarnaast zullen ze ook extra waakzaam zijn tijdens hun huisbezoeken zodat er snel kan ingegrepen worden waar nodig”, aldus Smeyers.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio