Peter De Graef en Lynn Van Royen spelen 'Het koninkrijk van Henry Darger'

Peter De Graef en Lynn Van Royen spelen 'Het koninkrijk van Henry Darger'

Foto: Fred Debrock

Aalst - Peter De Graef en streekgenoot Lynn Van Royen (bekend van onder andere Tabula Rasa, Beau Séjour en De helaasheid der dingen) spelen voor het eerst samen. Gezien Lynns afkomst, is het dan ook logisch dat de première in Aalst plaatsvindt.

Deze splinternieuwe voorstelling gaat in première op vrijdag 27 september in Cultuurcentrum De Werf te Aalst, voorafgegaan door een gratis inleiding door Els van Steenberghe.

In the realms of the unreal

Henry Darger – een teruggetrokken onderhoudsman uit Chicago – zegt de huur van zijn flat op. Hij Laat zich opnemen in het bejaardenhuis. Kort erna overlijdt hij. Wanneer huiseigenaars Kiyoko en Nathan Lerner de flat willen leeghalen – stoten ze op een levenswerk waarvan ze de waarde onmogelijk kunnen bevroeden.

Henry’s leven was er één van ellende, misbruik en eenzaamheid. Op jonge leeftijd maakte hij een besluit: als de echte wereld hem niet diende, zou hij er zelf één verzinnen die dat wel deed. Hij dook in zijn verbeelding en sloot er zich in op.

Verspreid in kasten, op tafels, de grond liggen meer dan 30 000 pagina’s voor-en achterkanten vol getypt, vergezeld van een 300-tal schilderijen. Dargers epos: In the realms of the unreal. Hij heeft er 60 jaar aan gewerkt.

 

De voorstelling in Aalst was echter vliegensvlug uitverkocht. Wie Van Royen in 'Het koninkrijk van Henry Darger' aan het werk wil zien kan tot eind november nog terecht op een andere locatie. Meer info vindt u hier.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio