Authentès haalt V.VAK restauratieprijs 2019 binnen

Aalst - Zaterdag 7 december reikte de Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon (V.VAK) tijdens haar algemene vergadering haar jaarlijkse prijs uit met als doel waardevolle renovaties en restauraties belonen op Aalsters grondgebied. De geldprijs, ter waarde van 3.100 euro toegekend in samenwerking met de stad Aalst, ging dit jaar naar een klein Aalsters bedrijf Authentès.

Tine Mertens en Peter Roels zijn de drijvende krachten achter Authentès en specialiseren zich in de authentieke restauratie van karaktervolle woningen. Ze proberen daarbij zoveel mogelijk waardevolle originele elementen te recuperen. De V.VAK restauratieprijs kregen ze specifiek voor de renovatie van een huis gelegen in de Asserendries 64 te Aalst. Dit huis heeft zowel binnen als buiten een volledige restauratie ondergaan. De gevel werd vakkundig vernieuwd inclusief het ijzerwerk, terwijl de ramen vervangen werden door houten ramen naar origineel model. Binnenin werden ook alle nog aanwezige originele elementen in ere hersteld of kregen een herbestemming. Zo werd de marmeren schouw hersteld, werden de originele vloeren en de plankenvloer gerestaureerd en werd een originele vloer uit het washok hergebruikt in de douche.

Het bijzonder geslaagde resultaat van deze restauratie maakte dat de jury besloot om deze inzending te bekronen met de V.VAK-prijs.

Ook architect Marc Van Schuylenbergh diende een kandidatuur in voor een huis gelegen in de Korte Zoutstraat, 38 te Aalst. Dit pand uit het einde van de 19de eeuw werd als éénsgezinswoning behouden en werd vooral binnenin gerestaureerd.

In zijn toespraak bracht voorzitter Joris Bouve een overzicht van de werking van V.VAK in het afgelopen jaar waarbij ‘informeren’ en ‘sensibiliseren’ de twee kernbegrippen zijn.

Hij prees de vele recente bouwwerken die van Aalst eindelijk een moderne aantrekkelijke stad maken maar hij onderlijnde meteen dat nog té veel Aalsters erfgoed de sloophamer treft. Hij bood ook de medewerking aan de stad Aalst aan voor het verder inventariseren en bewaren van het Aalsters cultureel erfgoed. Zo kan een duidelijke en gefundeerde toekomstvisie rond onroerend erfgoed ontwikkeld worden.

Concreet roept Joris Bouve ook op om de grote werkhal op de voormalige Electrabel-site maximaal een nuttige invulling te geven. Ook de alarmbel werd geluid rond de toekomst van de Standaard Boekhandel in de Nieuwstraat en een aantal authentieke winkelpanden in de Kattestraat. "Hierbij een oproep aan de stad om de combinatie van winkelstraten en karakteristieke gevels niet verloren te laten gaan. Zo kunnen we de stad als winkelhart verder laten onderscheiden van grote overdekte winkelcentra."

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio