Vlaai maakt men niet met peperkoek

Aalsterse vlaai in Vlaamse thriller

Aalsterse vlaai in Vlaamse thriller

Foto: Stad Aalst

Aalst - Nu de Aalsterse vlaai erkend wordt als streekproduct, zou iedereen moeten weten dat die met mastellen gemaakt wordt, en niet met peperkoek, zoals elders wel eens gebeurt.

In de thriller ‘Engel’ van Toni Coppers doorkruist inspecteur Liese Meerhout van de afdeling kunstcriminaliteit het cosmopolische Brussel om de moordenaar te ontmaskeren die met raadselachtige boodschappen, die verwijzen naar schilderijen uit het Museum voor schone Kunsten, zijn volgende moord aankondigt.

Groot mysterie als het volgende briefje de woorden ‘Koekjes uit Aalst’ bevat. Een rechercheur belt naar de Aalsterse toeristische dienst om uit te zoeken of Aalst een of ander koekje als streekproduct heeft. Een spraakwaterval aan de andere kant van de lijn ontkent dit, maar steekt meteen de loftrompet over onze Aalsterse vlaai. Die wordt, aldus de fictieve ambtenaar, gemaakt met onder andere 'peperkoek'.

Heeft de auteur zijn research verwaarloosd en gegoogeld naar onbetrouwbare sites in plaats van in de huid van zijn personage te kruipen en zelf eens naar ons gebiedshuisje te bellen?

Tenslotte is men op de Aalsterse toeristische dienst wel degelijk op de hoogte dat onze vlaai niet met peperkoek, maar met harde mastellen gemaakt wordt. In het recept dat terug te vinden is op de website van de stad, wordt het zo ook duidelijk vermeld.

'Gelukkig heeft voornoemde lapsus geen invloed op de ontknoping in het boek, maar de moordsectie van de regio Brussel weze toch gewaarschuwd. De Aalsterse vlaai wordt officieel erkend als streekproduct en één der voorwaarden is dat hij met mastellen gemaakt is! Toni Coppers, reisjournalist bij de VRT, startte in 2008 de thrillerreeks rond Liese Meenhout in Brussel. Misschien kan hij in zijn volgende boek Liese eens naar Aalst sturen om echte Aalsterse vlaai, je zou er immers een moord voor doen, aldus Jan Louies, auteur van de Oilsjtersen Diksjoneir en geschiedenisdeskundige.

Op zaterdag 10 juli wordt met een feestelijke inhuldiging de Aalsterse vlaai als streekproduct officieel erkend.

Het recept voor een Aalsterse vlaai luidt als volgt: 
Ingrediënten: 1 liter melk, 45 klontjes suiker, 2 eieren, 400 gram kandijsiroop, 1 koffielepel kaneel, 1 snuifje foelie, 7 mastellen

De melk koken, suiker bijvoegen, mastellen raspen en met de flink geklopte eieren, kaneel en foelie aan de melk toevoegen. Siroop bijdoen, goed mengen, twee uur de oven in op 170° en de vlaai is klaar.

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio