VTI-leerlingen maken rijstpelmachine voor Burundi

VTI-leerlingen maken rijstpelmachine voor Burundi

Foto: VTI

Aalst - Dat de zesdejaars van het VTI in Aalst twee jaar met engelengeduld gewerkt hebben aan een rijstpelmachine, zou je hen niet meteen nageven. En toch, de stoere bende van Mechaniek en Elektriciteit heeft een machine in elkaar geknutseld waarmee de boeren in het Burundese dorpje Nyabikere eindelijk zelf hun rijst verkoopbaar kunnen maken. Het project verloopt in samenwerking met CM en de vzw Projecten Burundi.

Sinds 1997 werkt CM Midden-Vlaanderen actief aan de uitbouw van een mutualiteitssysteem in Burundi. Daardoor kunnen meer en meer Burundezen op structurele basis genieten van een basisgezondheidszorg zoals dat hier ongeveer honderd jaar geleden al bestond.

Rijst is een belangrijk onderdeel in de dagelijkse voeding van Burundezen. Na de oogst wordt de rijst gedroogd en gepeld, maar dat is voor de boeren op het platteland een probleem. De rijstpelmachines staan in grotere steden, op tientallen kilometers van hun dorp. De boeren moeten hun rijst in de stad laten pellen en hem vervolgens veel duurder terugkopen.

Het VTI van Aalst wilde Burundi een hart onder de riem steken en besliste twee jaar geleden om een rijstpelmachine te ontwikkelen. Niet met de bedoeling om ze zonder meer af te leveren aan de plaatselijke bevolking. Wél om ze samen met de plannen te bezorgen aan de boeren van het Burundese dorpje Nyabikere.

Is de machine defect, dan is de herstelling ervan kinderspel dankzij de gedetailleerde tekeningen van de zesdejaars.

‘De leerlingen waren meteen enthousiast over het project. Zeker nadat iemand van CM het project van naaldje tot draadje is komen uitleggen in de klas’, zegt leerkracht Eric Baele, die de ontwikkeling van de machine twee jaar lang heeft geleid.

Ook Greet De Ceukelaire, de CM-vrijwilligster die het project kwam voorstellen, was aangenaam verrast door de positieve reacties van de klas. ‘De leerlingen stelden echt gerichte vragen. Over de plaatselijke economie in Burundi, over de werking van de machine en de betekenis ervan voor de boeren op het platteland, over de levenswijze van de Burundezen. Ze wilden de bevolking oprecht een stuk vooruit helpen.’

‘Elke week hebben we er een aantal uren aan gewerkt, en dat heeft tot dit fantastische resultaat geleid. Er moet nu nog wat afwerking gebeuren, maar de plannen zijn af’, aldus een tevreden Eric Baele.

Met de bouw van die rijstpelmachine voor de mutualiteit in Burundi worden diverse doelstellingen gerealiseerd. De machine is een aanvullend voordeel voor de leden van de mutualiteit. Ze betekent niet alleen een absolute meerwaarde voor Nyabikere in Burundi, maar ook voor andere Burundese dorpen. Want door de aanwezigheid van de rijstpelmachine zijn de opkopers verplicht hun prijzen te laten zakken. In oktober brengt een CM-delegatie de machine en de plannen ter plaatse.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio