Scriptomanen trekken Boonjaar op gang

Aalst - Het Aalsterse artistiek collectief vzw de Scriptomanen trekt het Louis Paul Boonjaar op gang met twee producties van de Aalsterse schrijvers Patrick Bernauw en Rudi De Smet.

Met als titel Elpee Boon schreef Rudi De Smet een liederencyclus rond persoon, leven en werk van Louis Paul Boon. Daarin liet hij als rode draad ‘het levensverhaal van een Ondineke’ door lopen.

Het idee voor Elpee Boon rijpte met De Executie, een ballade waarin Jan De Lichte op Villoneske wijze zijn laatste uur bezingt. "Plots bevond ik mij terug op De Kapellekensbaan door vreemde kronkels, die zoals het 'lap en vliegwerk' bij Boon op hun eigen, raadselachtige wijze ontstonden. Zomer te Ter Muren was niet veraf", zegt De Smet. 'En kijk, hoe actueel zijn deze beide romans nog steeds in de chaos van vandaag. Jonge meisjes worden vrouw en merken dat er feitelijk weinig verandert. Toch blijft er hoop op een beter bestaan.'


Patrick Bernauw van zijn kant verzamelt onder de noemer Proficiat Louis! dan weer ‘virtueel geanimeerde verjaardagswensen’ van uiteenlopende figuren als Jan De Lichte, Mieke & Maaike, François Villon, Barack Obama, Lady Gaga en maakt zich sterk op het eind van het Boonjaar ook '100 maal Proficiat Louis' te mogen zeggen.

Zijn ‘virtueel geanimeerde’ gezelschap, Compagnie de Ballade, neemt inderdaad 100 boodschappen op bij de honderdste verjaardag van Louis Paul Boon. Op de blog van het gezelschap zullen ze allemaal te vinden zijn. Ook de liedjes uit het programma Elpee Boon maken deel uit van deze verjaardagswensen. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk bibliotheken, boekhandels, scholen, musea, culturele centra en cafés gedurende het Boonjaar een Boonhoekje zouden reserveren, waar een selectie van deze verjaardagswensen doorlopend wordt vertoond.

Het programma Proficiat Louis! zal voorgesteld worden door Patrick Bernauw tijdens de Louis Paul Boon Happening in het kader van Klara in de Singel op 14 januari, het startschot voor een hele reeks uitzendingen en interviews rond Boon, gedurende het Boonjaar.

Het programma Elpee Boon zal in avant-première voorgesteld worden door Rudi De Smet op 26 januari tijdens Gedichtendag, in een organisatie van het Aalsters Literair BonTgenootschap en tijdens het literair festival Literaturelure

Meer info:  www.aalstersliterairbontgenootschap.org

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio