10.000 jobs voor een dag gezocht

Aalst - Donderdag 18 oktober is het alweer Zuiddag. Onder de slogan Work for Change werken duizenden scholieren één dag bij een bedrijf, een organisatie of een particulier. Hun loon staan ze af aan een goedgekozen jongerenproject uit het Zuiden. Dit jaar ging de keuze uit naar projecten in Venezuela.

Scholieren in België doen op die manier een dag ervaring op in het beroepsleven. Tegelijkertijd krijgen leeftijdsgenoten uit Venezuela de kans hun levensomstandigheden te verbeteren. Zuiddag zoekt daarom nu al bedrijven, organisaties en particulieren die jobs willen vrijmaken.

De jobs die bedrijven en organisaties vrijmaken voor Zuiddag waren de afgelopen jaren heel divers: bakker of slager, archeoloog, CEO van een groot bedrijf, rattenvanger, journaalanker of parlementslid.

Jobstudenten met frisse ideeën
Voor bedrijven en organisaties is het een manier om hun werking van binnenuit te laten zien aan potentiële toekomstige werknemers. Maar ook om goeie jobstudenten te ontdekken. Elias Ouhammou (21) nam in 2007 deel aan Zuiddag als scholier: ‘Op het einde van de werkdag vroeg mijn werkgever of ik de zaterdag nadien ook kon werken. Vier jaar later ben ik nog steeds trouwe jobstudent in de winkel.’

Werkgevers profiteren dan weer van de jonge blik waarmee de scholieren komen werken. MNM-presentator Peter Van De Veire, die ook jobs vrijmaakte vindt het een win-win situatie voor jongeren hier en in het Zuiden. 'En het voordeel voor ons is dat de scholieren heel enthousiast zijn en frisse ideeën hebben', aldus Van De Veire.

Verrijk je wijk
Door voor één dag jongeren te werk te stellen, krijgen organisaties een manier in handen een maatschappelijk steentje bij te dragen. Voor elke werkende jongere ontvangt Zuiddag 40 euro van de werkgever. In 2012 gaat de opbrengst naar jongeren uit Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Aan ‘slum kids’, jongeren uit de sloppenwijken, bieden de organisatie Bello Belgo en hun Venezolaanse partner Embajadores Comunitarios een buitenschools studieprogramma aan. Ze krijgen lessen in actualiteit en leren debatteren, onderhandelen en probleemoplossend denken. Deze vaardigheden passen ze nadien toe in wijkprojecten waarbij ze hun eigen omgeving kunnen verbeteren.

Jobs posten voor Zuiddag kan op de online jobbank. Bedrijven en organisaties die nog voor 9 juli een job posten worden vermeld in het Zuiddagmagazine dat aan 10.000 jongeren verspreid wordt. Meer info is te vinden op www.zuiddag.be.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio