Pieter De Bruyne pionier van het postmoderne

Pieter De Bruyne pionier van het postmoderne

Foto: *

Aalst - Pieter De Bruyne (Aalst, 1931 - 1987) was een Vlaams kunstenaar, designer en interieurarchitect. Nog tot 21 oktober kun je in Gent zijn werk gaan ontdekken.

In 1953 werd De Bruyne gediplomeerd binnenhuisarchitect aan het Sint-Lukasinstituut te Brussel. Hij nam van 1955 tot 1957 steeds deel aan de salons van het moderne sociale meubel te Gent en bekwam in 1958 het 'Gouden Kenteken'. In 1959 kreeg hij een vermelding op de internationale meubelwedstrijd van Cantù en werd in 1961 bekroond, eveneens te Cantù met een eetkamerontwerp. Hij hield tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en voerde de meest diverse opdrachten uit.


De Bruyne was ook leraar aan het St.-Lukasinstituut te Schaarbeek. Hij ontving in 1984 een Staatsprijs ter waardering van een kunstenaarsloopbaan. Het volledige archief van zijn werk is in het bezit van het Designmuseum te Gent, tot 21 oktober kunt u het ginds gaan ontdekken.

Voor de huidige generatie ontwerpers en architecten, alsook voor het brede publiek, is Pieter De Bruyne wellicht onbekend. Dat hij een kundigheid en een drijfveer had, die de doorsnee ontwerper, ook op internationaal niveau, ruim overstijgt in ontwerpen, denken en onderzoeken, vermoedt men vaak evenmin. Sommigen kennen slechts enkele van zijn meubelontwerpen uit de jaren 1970. Niettemin blijft hij voor velen, vermoedelijk door zijn wat controversiële ontwerpbenadering en non-conformistische creaties, tot op heden een ondoorgrondelijk en wat ontoegankelijk personage.

De Bruyne wordt getypeerd vanuit de tijdsgeest waarin hij opereerde: startend in een naoorlogse periode waarin economische groei en zin voor productie aan de orde waren tot de jaren 1980 met het postmoderne denken als onderlegger en waarbij een kritisch pluralisme de boventoon haalde.

Het meest ongewone van de ontwerppraktijk van De Bruyne was zijn bijzondere aandacht voor een aantal dimensies die in de architectuurpraktijk en -discours in de periode 1960 -1980 aan het wegebben waren.

Design museum Gent - Jan Breydelstraat, nog tot en met zondag 21 oktober.
Openingsuren: elke dag doorlopend van 10 tot 18 uur. Gesloten op maandag; wel open op maandag 16 juli.

Toegangsprijzen: 5 euro. Reductietarief: 3,75 euro. Jonger dan 26 jaar: 1 euro. Kinderen en jongeren onder de 19 jaar gaan gratis. 

www.designmuseumgent.be
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio