Jos Vinckx legt eed als burgemeester af

Oud-Turnhout - Jos Vinckx (CD&V) heeft maandag de eed afgelegd als burgemeester van Oud-Turnhout. Hij volgt zijn partijgenoot Leo Nys op, die in mei vorig jaar ietwat verrassend had aangekondigd er eind 2015 mee te zullen ophouden, onder meer omdat hij de talrijke conflicten binnen de meerderheid beu was.

Vinckx werd in oktober overigens zelf nog even uit de CD&V-fractie gezet vanwege interne conflicten, maar kreeg onlangs als ervaren schepen dus toch voldoende steun om de nieuwe burgervader te worden.

De 61-jarige Vinckx, tot nu toe schepen van Openbare Werken en Sport, stelt dat zijn jarenlange ervaring als schepen van hem allicht de meest geschikte opvolger van Nys maakt. De plooien bij CD&V zijn echter nog niet helemaal gladgestreken, erkent hij. "Zo is de beslissing over wie nu in mijn plaats schepen wordt, genomen via een verkiezing uit meerdere kandidaten: dat laat altijd een tijd wonden na", aldus Vinckx. "Toch hoop ik dat we nu de bladzijde samen kunnen omslaan, in het belang van Oud-Turnhout. Dat zal ook moeten: met 12 tegen 11 hebben we een erg krappe meerderheid."

Vinckx en gouverneur Cathy Berx bedankten maandag Leo Nys voor de voorbije jaren. "Leo was iets meer het 'managertype', ik ben meer gepokt en gemazeld in de politiek", stelt Vinckx. "Maar dat Leo zijn steentje heeft bijgedragen aan de toekomst van onze gemeente, staat absoluut vast." Vinckx zal nu naar eigen zeggen wat eigen accenten leggen, maar wil wel het bestuursakkoord met sp.a en Groen trouw blijven.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio