Historische Drukkerij sluit de deuren voor het publiek

Historische Drukkerij sluit de deuren voor het publiek

Foto: Wouter Adriaensen

Turnhout - De Historische Drukkerij is niet langer vrij toegankelijk. Herwig Kempenaers maakt van zijn privémuseum rond de drukkunst terug een eigen atelier en gaat volop voor de digitalisering van zijn collectie.

Bijna dag op dag elf jaar na de eerste opening was de Historische Drukkerij afgelopen zondag voor de laatste keer gratis te bezoeken. “Meer dan twintig jaar geleden ben ik begonnen met een drukatelier”, vertelt Herwig Kempenaers. “Later begon ik alles te verzamelen wat met drukkunst te maken heeft. Wie de collectie zag, vond het zonde als ik dat voor mezelf zou houden en zo is het museum ontstaan.” 

Vijf jaar geleden verloor Herwig door het faillissement van drukkerij Proost zijn baan. “Sinds enkele weken werk ik voltijds op het Turnhoutse containerpark, van dinsdag tot en met zaterdag. Met de zondagse openingen van het museum bleef er geen tijd meer over voor mijn vrouw en - binnenkort - eerste kindje.” 

Herwig wil zijn museum nu opnieuw inrichten als atelier. “Er gaan een paar dingen weg maar niets dat waardevol is voor het verhaal dat ik wil vertellen.” Liever dan achteruit te kijken maakt hij al plannen voor de toekomst. “De digitalisering en het online beschikbaar maken van de papieren collectie wil ik zeker voortzetten. De Historische Drukkerij wordt een soort virtueel museum.” 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio