Natuurpunt zet 1500 padden over spoor

Natuurpunt zet 1500 padden over spoor

Foto: Wout Engels

Lint - De Lintse afdeling van Natuurpunt Land van Reyen heeft de voorbije twee maanden meer dan 1500 padden, kikkers en salamander de fietsostrade Lint-Lier en de aangrenzende spoorweg overgeholpen.

Nu de paasvakantie op zijn laatste benen loopt, nemen ook de laatste amfibieën hun intrek in de vele waterpoelen die de natuur rijk is. De diertjes zullen er paren en later dit jaar terugkeren naar een bos om er hun winterslaap te houden. Het Lintse Bos van Marpingen is een zeer populaire plaats om te overwinteren voor padden en kikkers. Maar elk voorjaar trekken honderden amfibieën de fietsostrade en spoorweg over richting Lerenveld. En dat is niet zonder risico.

"Aan de overkant van de spoorweg bevinden zich drie poelen met water", zegt Nick Schryvers, coördinator van de paddenoverzet bij Natuurpunt Lint. "Begin februari, wanneer de temperaturen 10 graden bereiken, beginnen de eerste dieren aan hun jaarlijkse tocht. Een aantal jaren geleden merkte een van onze medewerkers op dat er wel heel veel dode padden op het fietspad lagen. Platgereden door de fietsers of weggeblazen door de luchtverplaatsing van een voorbijrazende trein. Toen hebben we besloten om hier in te grijpen."

In totaal zette de Lintse afdeling 1531 dieren de fiets- en spoorweg over. "Met een groepje van 6 mensen hebben we de oversteek nauwlettend in de gaten gehouden", legt Schryvers uit. "Wanneer we merkten dat er heel wat beweging kwam, trommelden we elke keer een vijftiental mensen op om de padden over te zetten. We verzamelden ze in emmers en brachten ze op het einde van de avond via een poortje naar de andere kant van de sporen."

 

LEES MORGEN ALLES IN GAZET VAN ANTWERPEN - EDITIE ZUID

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio