Vernieuwde Courtoiskapel ingewijd

Vernieuwde Courtoiskapel ingewijd

Foto: Wout Engels

Boechout - Honderden inwoners hebben gisteren de inwijding van de Courtoiskapel bijgewoond. Het kleine gebouw stond jarenlang te verkommeren.

In 1678 liet Charles Courtois, kasteelheer van Boechout, een kapel bouwen om het dorp te beschermen tegen de komst van de pest. De Courtoiskapel verhuisde later naar de Kapelstraat, nu bekend als de Alexander Franckstraat. "De kapel bevatte een zeer mooi houten kunstwerk van Jozef, Maria en het kindje Jezus", vertelt Çois Haverals, voorzitter van de heemkundige kring. "In 1975 werd het echter gestolen. Drie jaar later dook het werk opnieuw op in Nederland. Het is nu te bezichtigen in een kerk in Beveren."

De kapel raakte na de diefstal in verval. Zes jaar geleden kochten Jacques Reynders en Lutgart Lauwers de gronden waarop het gebedshuis zich bevond. "We vonden dat we iets moesten doen en schakelden Kempens Landschap en de gemeente in", zegt Reynders. "Er is heel wat bij komen kijken en de renovatie was ook niet goedkoop, maar de herstelling van deze kapel symboliseert wel waar Boechout voor staat: zorg dragen voor haar inwoners en haar erfgoed."

Op de tonen van de Koninklijke Antwerpse Jachthoornkring werd de kapel officieel ingewijd door diaken Jan Keersmaekers. Reynders en zijn echtgenote overhandigden de sleutel van de kapel ook aan burgemeester Koen T'Seijen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio