Roemeense en Oekraïense delegatie bezoekt stad

Lier - Een groep Roemeense en Oekraïense professoren logeert deze week op uitnodiging van de Lierse vzw Oradea in de stad. De vzw is al een kwarteeuw actief in Roemenië en helpt sinds enkele jaren ook kinderen met een beperking in Oekraïne.

Dokter Patrick Bellinck is als geneesheer-specialist werkzaam in het Heilig Hartziekenhuis. Naast die job zet hij zich ook al 25 jaar in voor de vzw Oradea, waarvan hij de stichter en voorzitter is. De vzw is genoemd naar de gelijknamige stad in het westen van Roemenië. Een kwarteeuw geleden startte Bellinck er een aantal solidariteitsprojecten op voor kinderen met een beperking. Tien jaar geleden ontving hij daarom het ereburgerschap van Oradea.

Sinds 2012 is de vzw ook actief in Lviv, een stad in het westen van Oekraïne. Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van Oradea nodigde de vzw een delegatie van Roemeense en Oekraïense professoren en hoogwaardigheidsbekleders uit voor een bezoek aan de Pallieterstad.

"Ik herinner me de uitbraak van de revolutie van 1989 in Roemenië nog levendig", vertelt de dokter. "Het was rond Kerstmis en na de val van het regime van Ceau?escu werden via de televisie voor het eerst de schrijnende toestanden in het land duidelijk. Her en der werden er in België acties opgestart om de mensen daar te helpen. Mijn vrouw en ik vingen die winter een kleine jongen uit Oradea op en de connectie met het land en de stad was geboren." 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio