Leerling Sint-Victor houdt toespraak tijdens viering 11 november

Leerling Sint-Victor houdt toespraak tijdens viering 11 november

Leerlinge Lieven Peeraer na afloop van zijn toespraak over 11 november Foto: Luc Van de Cruys

Turnhout - Lieven Peeraer, zesdejaars leerling Economie – Moderne Talen van het Sint-Victor Instituut in Turnhout hield vandaag een toespraak tijdens de viering van 11 november. Hij deelt die graag met ons:

Het is 11 november 1918. Het is 11.00 uur en overal wordt het vuren gestaakt. Wapenstilstand.
Vandaag herdenken we die Wapenstilstand. Deze dag mag immers niet vergeten worden. We herdenken hier de slachtoffers van die Grote Oorlog, van de Tweede Wereldoorlog, van die vele andere conflicten overal in de wereld.
Daarvoor zijn we vandaag hier bijeen gekomen, maar niet alleen voor de herdenking van het geweld, het leed, het verdriet van die oorlogen. Laten we vooral de stilstand van de wapens herdenken: eindelijk vrede.

Toen die eerste grote wereldbrand na vijf lange en bange jaren eindelijk voorbij was, werd de Volkenbond opgericht, met als nobel doel: “Nooit meer oorlog”. We weten hoe dit afgelopen is. Amper twintig jaar later werd de wereld opnieuw in ellende gedompeld. Opnieuw gingen miljoenen levens verloren, naar schatting 65 miljoen zielen.

Kunt u zich dat voorstellen?
Kunt u het zich voorstellen? U bent een gewone, eerlijk werkende mens. Of u studeert elke dag ijverig, net zoals ik en mijn klasgenoten. U leeft tevreden in een gelukkig gezin. En ineens staan ze daar, voor uw deur. Men arresteert u en zet u zonder uitleg op een trein. U vraagt wanhopig aan uw lotgenoten wat er met u gaat gebeuren. Maar niemand weet iets. Er is alleen dat hardnekkige gerucht dat het een enkele rit zal zijn, zonder retour, voor u en ontelbare anderen die hetzelfde spoor zullen volgen.

Het overkwam miljoenen Joden. Omdat Hitler een jodenhater was? Geen mens met gezond verstand die vandaag nog die Holocaust zou goedpraten.
Het overkwam ook duizenden gehandicapten. Omdat Hitler een zuiver ras wilde? Geen mens met gezond verstand die dat idee nu nog wil verdedigen.
Het overkwam duizenden Romazigeuners. Zij pasten niet in het ideaalbeeld van de Nazi’s. Zij beschouwden hen als heidenen en criminelen. Geen mens met gezond verstand die …
Of toch?

65 jaar na de Tweede Wereldoorlog worden in Frankrijk de Romazigeuners massaal uit het land gezet. Heel Frankrijk staat in rep en roer. Dagenlang wordt er gestaakt en betoogd. Omwille van de Roma? Neen, omwille van de verhoging van de pensioenleeftijd.
65 jaar na de Tweede Wereldoorlog zijn de Romazigeuners nog steeds op de vlucht, slachtoffers van volkerenmoord en racisme in onder andere Bosnië en Kosovo. Zij worden verjaagd, krijgen geen plaats, moeten nog steeds op zoek naar een menswaardig bestaan.

En geef toe, welk beeld heeft u van zigeuners? Bent u helemaal vrij te pleiten van vooroordelen? Hebben wij soms ook niet onze extreme en ongefundeerde meningen over andere mensen, groepen, volkeren? Gelukkig zijn er ook mensen met gezond verstand die onder andere in het Europese parlement opkomen voor de rechten van alle burgers, die mensen niet als groep of ras veroordelen, maar die elke persoon willen beoordelen volgens zijn of haar individuele karakter.

“I have a dream,” zo formuleerde Martin Luther King het in zijn beroemde toespraak. Zijn droom leeft gelukkig verder in mensen die ijveren voor een betere wereld, een wereld waarin iedereen gelijke kansen krijgt. Zou u ook geen wereld willen, waarin huidskleur slechts even relevant is als de kleur van uw ogen, waarin de naam van uw god er niet toe doet, waarin niet uw afkomst of geaardheid telt, maar uw persoonlijkheid? Een wereld waarin u geen angst hoeft te hebben om uw diepste zelf te zijn, maar waar begrip en respect heersen voor wie anders dan anderen is?

Want dat anders-zijn, dat maakt ons bang. En dat is normaal. We zoeken immers naar wat vertrouwd is, naar identificatie met de groep. Maar dit mag niet leiden tot afwijzing en wantrouwen tegenover al wat vreemd en onbekend is. Als wij echt een Europese Unie willen zijn, moeten wij ervoor zorgen dat discriminatie uit de wereld wordt geholpen en dat ook groepen als de Romazigeuners toegang krijgen tot de fundamentele rechten van woonplaats, werk, gezondheidszorg en onderwijs.

Wapenstilstand mag niet vergeten worden. Deze dag herinnert ons aan de onmenselijke daden die in het verleden gesteld zijn. Wij moeten op 11 november blijven samenkomen om dit te herdenken, opdat het nooit meer opnieuw zou gebeuren; Deze dag nodigt ons uit om het hokjesdenken te doorbreken, om de droom van een betere wereld en welzijn voor iedereen levendig te houden. We mogen nooit vergeten waartoe onrechtvaardigheid en vooroordelen kunnen leiden. Nooit meer oorlog. Zolang jonge mensen de juiste lessen leren uit de geschiedenis, hebben soldaten niet voor niets gevochten, zijn mensen niet voor niets gestorven.

Ik dank u voor uw aandacht en uw droom.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio