CD&V gaat verder zonder Toon Otten en An Van Tornout

Turnhout - Toon Otten wordt uit de partij gezet, An Van Tornout moet de fractie verlaten en Annemie Derkinderen mag blijven. Dat is wat CD&V deze avond beslist heeft.

Het was al langer duidelijk dat er sancties zouden volgen voor de drie jonge CD&V'ers die zich onthielden tijdens de stemming over het mobiliteitsplan op de gemeenteraad van 28 februari. De beslissing viel uiteindelijk gisteravond laat.

‘Op maandag 21 maart 2011 heeft het bestuur van CD&V in Turnhout de procedure opgestart om Toon Otten als lid van CD&V uit te sluiten’, zegt voorzitster Josiane Driesen. ‘Na de gebeurtenissen van de afgelopen weken is een positieve samenwerking niet meer mogelijk. Net omdat CD&V een constructieve en positieve samenwerking zo belangrijk vindt, was de start van de procedure tot uitzetting de enige oplossing.’

Voor raadslid An Van Tornout werd de procedure tot uitzetting uit de fractie opgestart. Zij en raadslid Annemie Der Kinderen hebben zich gedistancieerd van het artikel van raadslid Otten. Na een eerdere onthouding op de gemeenteraad werd haar door het bestuur nog een kans gegeven; bij herhaling zou een procedure tot uitzetting worden gestart.
 

Het bestuur heeft goedgekeurd dat raadslid Annemie Der Kinderen in haar functie mag blijven, onder voorwaarden.We vinden het spijtig dat we deze procedures moet opstarten voor deze twee mandatarissen. De beslissing is genomen in het belang van de stad en haar bestuurbaarheid. CD&V wil ook daarin zijn verantwoordelijkheid nemen naar de bevolking toe en de coalitiepartner.’

Met het ontslag van Toon en An zit CD&V wel met een groot probleem, want nu moet er een derde partij gezocht worden om terug tot een meerderheid in de gemeenteraad te komen. Uit navraag blijkt dat geen enkele partij bereid is om nu, anderhalf jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, mee het puin op te ruimen. Groen! lijkt nog de beste kandidaat om als derde erbij te nemen, maar die zullen dat niet doen zonder garanties voor 2012. En zo laait de verkiezingskoorts in Turnhout al op.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio