Burgemeester Harry Hendrickx reageert furieus op voorstel Straten Generaal

Actiegroepen willen vliegveld Malle omvormen tot luchthaven

Actiegroepen willen vliegveld Malle omvormen tot luchthaven

Foto: Malle

Malle - De actiegroep Straten Generaal heeft nieuwe plannen klaar voor het autoverkeer in en rond Antwerpen. Ze willen ondermeer een lichte trein inleggen van Antwerpen naar de Kempen via het traject van de E313 en E34. In Malle pleiten ze voor een luchthaven voor zakenvluchten. Burgemeester Harry Hendrickx reageert furieus.

‘Ik vind het een verwerpelijk idee. Het is hoogst merkwaardig dat ze dit idee zonder maar enige vorm van overleg lanceren’, aldus Harry Hendrickx. ‘In ons mobiliteitsplan, dat dateert van 2000, hebben we al voorzien dat er een lighttrain-lijn zou komen, maar dan wel langs de N12 namelijk het traject Antwerpen-Turnhout via de dorpskernen.

Er is geen enkele behoefte om deze lijn aan te leggen langs de E3. Een verbinding langs het spoor is inderdaad gemakkelijker, maar dat is dan ook het enige voordeel dat dit zou hebben. Deze lijn zou men willen aanleggen langs weinig bewoonde gebieden. Mensen die willen opstappen, moeten zich dan eerst gaan verplaatsen naar die ‘park and ride’ zones die men wil aanleggen om dan daar vervolgens te kunnen opstappen. Dat is bijkomend voor problemen zorgen.

Voor mij is het duidelijk dat dit een gecamoufleerde reden is. Er is maar een bedoeling en dat is de luchthaven van Deurne gaan overbrengen naar het vliegveld van Malle. Daar zijn wij helemaal tegen gekant. De luchthaven van Deurne wil men weg, maar waarom dan niet Zaventem als alternatief? Malle willen wij als klein vliegveld behouden. Dit is een voormalig militair domein van zo’n 100 ha.

Er is een lange landingbaan maar dat is ook het enige dat er is. Al de rest is op natuurlijke wijze beschermd gebleven. Pidpa heeft er een waterwinningsgebied en er zijn ongerepte bossen rond die dienst doen voor groot wild die daar hun habitat hebben. Ik vind het bijzonder hautain dat de actiegroepen dit zonder enig overleg poneren. Het brengt niks dan nadelen mee voor onze gemeenten.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio