Turnhout verwelkomt het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2012

© draaiorgel

Op zondag 1 april 2012 vindt in Turnhout het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2012 plaats. Als ‘Cultuurstad van Vlaanderen’ besteedt Turnhout dit jaar extra aandacht aan cultuur in het algemeen en muziek in het bijzonder. Wie aan het draaiorgelkampioenschap wenst deel te nemen, kan zich tot eind februari inschrijven via www.draaiorgel.be. Op dit ogenblik hebben zich al orgeldraaiers aangediend uit de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Luxemburg en Luik.

wendyluyks

Het stadsbestuur van Turnhout, Toerisme Turnhout vzw en MechaMusica vzw staan samen in voor de organisatie van de 6de editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2012. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als (semi)professionele draaiorgelspelers aan dit kampioenschap kunnen deelnemen.

‘Dit jaar viert Turnhout 800 jaar stadsrechten en is onze stad tevens ‘Cultuurstad van Vlaanderen’. Er vinden daarom een hele resem van cultuuractiviteiten van topkwaliteit plaats in en rond de stad. Het verheugd ons dan ook dat Turnhout o.a. gaststad is voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. Tijdens de koopzondag, op 1 april 2012, zal het publiek op heel wat plaatsen in het stadscentrum kunnen kennismaken met tal van kleurrijke orgels in verschillende vormen en afmetingen’, aldus Astrid Wittebolle, schepen van Toerisme.

Nik Tuytelaers, voorzitter van Toerisme Turnhout vzw, voegde eraan toe. ‘Zowel op de nieuw aangelegde Grote Markt als in de aanpalende straten en o.a. het prachtige begijnhof zullen pareltjes van onze – voor velen onbekende – rijke draaiorgelcultuur kunnen bewonderd worden. Bij de vorige edities van dit evenement viel telkens op dat niet alleen senioren maar ook veel gezinnen met jonge kinderen de bonte geluiden van de handdraai-, straat- en dansorgels weten te appreciëren. In combinatie met de 1ste koopzondag van het jaar, zal dat in Turnhout niet anders zijn. Er is die dag voor elk wat wils.’

Johnny Claes, voorzitter van MechaMusica, is bijzonder opgetogen dat het B.K. in Turnhout plaatsvindt: ‘De vorige edities vonden plaats in Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen. Voor het eerst wordt een stad in de provincie Antwerpen het decor van dit tweejaarlijks muzikaal evenement dat iedere keer opnieuw duizenden bezoekers trekt.’ Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die de uiteindelijke winnaar een jaar lang mag houden.

www.draaiorgel.be

MechaMusica verenigt de draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten. De vzw werd opgericht in 2007 en heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.

www.mechamusica.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus