Zure hosties erkend als streekproduct

Zure hosties erkend als streekproduct

Foto: Zure hosties

Turnhout - Het snoepgoed de zure ouwel heeft voortaan de erkenning als streekproduct. In België produceert alleen het bedrijf Astra Sweets in Turnhout al een zestig jaar de gekleurde snoephostie waarin binnenin een gekleurd zoetzuur poeder zit. Dagelijks rollen in Turnhout enkele miljoenen ouwels van de band.

De oorsprong van de zure ouwel ligt bij het Antwerpse ouwelbedrijf Belgica, dat rond 1951 een alternatief zocht voor zijn kerkhosties, waarvoor de orders op het eind van de jaren 1940 terugliepen.

Bij de ontwikkeling van dit snoepgoed werden 2 oudere technieken gecombineerd:
•de farmaceutische “cachetten”: doosjes in hostiedeeg gevuld met geneesmiddelen in poedervorm
•de zure zakjes: snoep onder de vorm van zuurzoet poeder verkocht in kleine zakjes al dan niet met een stokje of lepeltje
 

De zure ouwels werden een ongelooflijk succes maar de productie bleef beperkt tot 2 Belgische producenten nl. Belgica en Confiserie Servais. Beiden werden overgenomen door Astra Sweets uit Turnhout, vandaag de enige resterende Belgische producent. De Vlaamse erkenning geldt enkel voor de meest traditionele onder de zure ouwels namelijk die met een zure vulling op basis van wijnsteenzuur en zonder toegevoegde aroma’s.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio