Bibliotheek Turnhout leent tijdschriften uit en ontsluit digitaal krantenarchief

Turnhout - De bibliotheek van Turnhout leent haar tijdschriften uit. Dat is nieuw, want voorheen waren de tijdschriften alleen ter inzage ter plaatse in de bib. Er was echter veel vraag naar om de tijdschriften te mogen meenemen.

Begrijpelijk, want met een collectie die ruim 300 titels omvat en tientallen thema’s bestrijkt, is het schier onmogelijk om alle interessante artikelen tijdens de openingsuren uit te lezen.

 Het aanbod is zo breed dat het reikt van actualiteit (Knack, Humo …) en lifestyle (Domus, Libelle, Nest …) tot gespecialiseerde hobbymagazines (Beet, Knippie, OOR, Palet …) en populairwetenschappelijke titels (Eos, Faro, Wablieft …). Ook voor kinderen en jongeren is de keuze gevarieerd: van pure ontspanning (Donald Duck, Joepie …) tot leerrijke wetenswaardigheden (National Geographic Junior, Zo zit dat …).

Een lener mag tot 4 stuks tegelijk mee naar huis nemen, en kan 3 weken de tijd nemen om die uit te lezen.

De enige uitzondering zijn onze striptijdschriften: als stripbibliotheek bij uitstek willen we die veilig stellen om lang te bewaren.

En er zit nog een piepklein addertje onder het gras: het meest recente nummer mag niet mee. Wegens hoge populariteit moet dat voor een zo ruim mogelijk publiek beschikbaar zijn, en het blijft dus zoals voorheen ter inzage in de bib. Totdat het wordt afgelost door een nieuw ‘recentste’ nummer, en dan wordt het oudere alsnog uitleenbaar.

Bibliotheek stelt krantenarchief ter beschikking

Gopress is een digitaal krantenaanbod voor leden en/of bezoekers van de lokale bibliotheek. Het heeft twee luiken: de kiosk en het krantenarchief.

De kiosk biedt de digitale dag- en weekbladen van de laatste zeven publicatiedagen.
Het krantenarchief is een doorzoekbaar digitaal archief van krantenartikelen. Nieuwe artikels verschijnen met twee publicatiedagen vertraging.

De kiosk is ter plaatse in de bibliotheek toegankelijk, het krantenarchief kan door leden van de bibliotheek ook thuis geraadpleegd worden. Voor een inlogcode en hulp bij het starten zijn zij welkom in de bibliotheek.

In zowel kiosk als archief zijn volgende publicaties beschikbaar:

De Morgen vanaf juli 1998
Het Laatste Nieuws vanaf juli 1999
De Tijd vanaf januari 1998
De Gazet van Antwerpen vanaf januari 1996
Het Belang van Limburg vanaf januari 1993
Het Nieuwsblad vanaf juli 1998
Het Nieuwsblad op Zondag vanaf 2012
De Standaard vanaf juli 1998
Metro (NL – FR) vanaf 2001
Persagentschap Belga vanaf 1995
Trends vanaf januari 1995
Knack vanaf januari 1995
Le Vif/L’Express (FR) vanaf januari 1995
Tendances (FR) vanaf januari 1995
Het Volk vanaf januari 2000 tot 2008
De Krant van West-Vlaanderen vanaf januari 2005
Klasse vanaf januari 1990
Wablieft vanaf januari 1995

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio