Terug zeldzame slangenarend gespot in Kalkense Meersen

Wichelen - Sedert een viertal dagen pleistert er opnieuw een slangenarend in en rond de Kalkense Meersen. Opnieuw, want vier jaar geleden verbleef hier ook al eens zo'n roofvogel gedurende een aantal weken. Kenners beweren dat het om een andere vogel gaat dan zijn voorganger van een aantal jaar geleden. Dit exemplaar zou pas twee jaar oud zijn.

Zondag werd de slangenarend ontdekt boven Bergenmeersen door vogelspotter Maarten Jacobs. Onmiddellijk werd het prachtdier 'Jacobus' genoemd, ter ere van zijn ontdekker. De laatste dagen werd Jacobus vooral boven Molenmeers gezien. 

De soort overwintert ten zuiden van de Sahara. De slangenarend broedt in het oosten, zuidoosten en zuidwesten van Europa tot centraal Azië. Zoals zijn naam doet vermoeden staan vooral slangen op het menu, maar in onze streken zal hij zeker ook genoegen nemen met een mals konijntje, een mol, een rat... 

Hoe lang deze vogel hier zal blijven is onbekend. In 2010 was de slangenarend ruim 2 weken te bewonderen. Wie hem graag eens gaat gadeslaan moet letten op een grote, bleke roofvogel (veel groter dan een buizerd). Meestal draait hij rondjes op de thermiek en gaat hij steeds hoger en hoger. Neem dus best een verrekijker mee. Hou ook goed luidruchtige kraaien en buizerds in het oog... die zijn er immers niet mee opgezet dat deze vreemdeling hun jachtgebied komt inpalmen. En uiteraard... blijf op de aangeduide wandelpaden, heel wat vogels liggen met jongen, en verstoring is wel het laatste wat ze nu kunnen gebruiken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio